Alkuperäisrodut tuottavat vähän mutta laatua - Turunen, Harri (Maaseudun tulevaisuus, 2007)
Alkuperäisrotujen lehmien kannattavuus on heikompi kuin valtarotujen lehmien. Näin siitä huolimatta, että eläimet ovat oikeutettuja alkuperäisrotujen erityistukeen. Alkuperäisrotujen maidolla ja lihalla on erityisominaisuuksia, mutta valtaosa tuotannosta ohjautuu osaksi tavanomaista tuotantoketjua ilman lisähintaa. Kiinnostus alkuperäisrotuja kohtaan on lisääntynyt, ja uutta kuuluu myös opetusrintamalta.
Keywords: Ko; Ma; alkuperäiset eläinlajit; kotoperäiset eläinlajit; nautakarja; lehmät; tuotos; maitotuotos; mallit; taloudelliset mallit; kannattavuus