Ennallistamisen maaseutuvaikutusten arviointi : Kansallisen ennallistamissuunnitelman laadintaa tukeva raportti - Latvala, Terhi; Voutilainen, Olli; Vihinen, Hilkka (Luonnonvarakeskus, 2026)
EU:n ennallistamisasetus velvoittaa jäsenmaat parantamaan luonnon tilaa ja laatimaan kansallisen ennallistamissuunnitelman. Ennallistamistoimet vaikuttavat suoraan tai välillisesti maaseudun talouteen, yritystoimintaan, asumiseen ja ympäristöön. Vaikutukset voivat olla myönteisiä, kuten luonnonhoidon ja viihtyisyyden lisääntyminen, tai kielteisiä, esimerkiksi maan arvon aleneminen ja tuotantorajoitukset. Maaseutuvaikutusten arviointi (MVA) rakentui aihetta koskevalle kirjallisuudelle ja maaseututiedolle, niiden pohjalta valituille paikallisille kohteille, niissä toteutetuille osallistaville työpajalle, sekä keskushallintotason työpajalle. Luonnon tilan parantamiseen suhtaudutaan lähtökohtaisen myönteisesti, sen toteuttamistapoihin varauksellisemmin. Vaikutukset yrityksiin, paikallistalouteen ja alueen elinvoimaan sekä maaseudun maisemaan ja ympäristöön herättivät sekä huolta että odotuksia. Vaikutus maaseudun yrityksiin ja paikallistalouteen vaihtelee riippuen paikasta ja tulevista korvaustasoista. Voimakkaimmillaan se on, kun samaan yritykseen tai maanomistajaan osuu useampi toimintaa rajoittava toimi. Olennaista on haittojen oikeudenmukainen korvaaminen ja hyötyjen tuntuminen myös paikallisesti. Ennallistamisessa muuttuva maankäyttö mahdollistaa liiketoiminnan uudelleenjärjestelyjä maaseudun talouden rakenteita uudistavalla tavalla. Siihen on valmiutta, mutta se edellyttää laajaa lähestymistapaa, joustavuutta ja yhteistoimintaa. Ennallistamistaloudesta on jo syntymässä uusi toimiala maaseudulle. Se mahdollistaa sekä uutta yrittäjyyttä että lisää työtä esimerkiksi luontoyrittäjille ja koneurakoitsijoille. Sitä tulisi nyt kehittää ripeästi edistäen osaamista, kytkentöjä ja mahdollisia tarvittavia innovaatioita. Paikallisten osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet ovat ratkaisevia ennallistamisen hyväksyttävyydelle. Toimia tulisi lähestyä kokonaisvaltaisesti ja organisoida paikallisesti, kytkien ne oivaltavasti ajassa ja tilassa. Rahallisten korvausten ohella maaseudun toiminnallisuutta parantavat hallinnolliset toimet ovat tärkeitä. Ennallistaminen luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia, mutta vaatii koulutusta ja osaamisen kehittämistä. Onnistuminen edellyttää valtakunnallisten tavoitteiden ja paikallistason osallistamisen yhdistämistä. • Paikallisten osallistuminen on avainasemassa ennallistamisen hyväksyttävyydelle. Ennallistamistoimia tulisi lähestyä kokonaisvaltaisesti ja organisoida paikallisesti monitoimijaisesti. • Tulisi harkita organisointia niin, että keskushallinto määrittäisi alueittaiset tavoitteet. Kohdennus olisi alueellisesti organisoituneiden toimijoiden vastuulla. • Ennallistaminen on mahdollisuus maaseudun talouden ja toiminnallisuuden rakenteelliselle uudistamiselle.
Keywords: maaseutuvaikutusten arviointi (MVA); luonnon ennallistaminen; osallistava prosessi; maaseutupolitiikka