Maraljuuren (Leuzea carthamoides /Willd./ DC.) kotiutuminen ja viljelytekniikan kehittäminen Suomessa 1989-2002 - Galambosi, Bertalan (MTT, 2003)
Maraljuuri (Leuzea carthamoides Willd. DC. (syn. Rhaponticum carthamoides) on Siperiasta kotoisin oleva monivuotinen rohdoskasvi. Se vahvistaa elimistön toimintaa ja parantaa vastustuskykyä. Nämä vaikutukset on todettu entisessä Neuvostoliitossa ja Venäjällä useissa tutkimuksissa. Maraljuuren viljelymahdollisuuksia on tutkittu vuodesta 1989 alkaen Suomessa. Pääasiassa MTT:n Ekologisessa tuotannossa, Mikkelissä, suoritetuissa koesarjoissa kehiteltiin lajin viljelyohjeistoa. Kylmänkestävä maraljuuri talvehtii hyvin ja sitä voi viljellä Suomen eri leveysasteilla. Koetulosten mukaan suorakylvöstä, toisesta vuodesta alkaen, maraljuuri tuottaa 15-35 t/ha tuoretta ja 3-5,5 t/ha kuivaa kasvimassaa. Kolmannesta vuodesta alkaen kuivaa juurisatoa saadaan 1-3 t/ha. Siemensatoa tulee toisesta vuodesta alkaen 30-560 kg/ha. Kasvia voidaan viljellä 5-7 vuotta. Suurin osa viljelystä voidaan myös koneellistaa. Viljelyssä kriittiset vaiheet ovat rikkaruohontorjunta ja juurten nosto. Sateisina vuosina kukinnan aikana esiintyvä Sclerotinia-sienitauti heikentää siemensadon määrää ja laatua. Mikkelissä tehdyissä kokeissa maraljuuren vaikuttavien aineiden pääkomponentin, 20-hydroxyekdisonin, määrä vastasi muiden maiden tutkimuksissa saatuja määriä. Lehdissä sitä oli 0,05-0,1 %, juurissa 0,1-0,25 % ja siemenissä 0,3-0,55 %.

Maralroot (Leuzea carthamoides, syn. Rhaponthicum carthamoides) is a perennal medicinal plant of Siberian origin. The adaptogen effect of its extracts - increasing working capacity and stress tolerance of the body - have been studied largely in the former Soviet Union. The introduction of this new species in Finland was started in 1989 and cultivation methods have been studied in several field experiments at the Mikkeli Ecological Production Unit of Agrifood Research Finland (61° 44' N, 27° 18' E). Due to its cold tolerance, maralroot can be cultivated in any parts of Finland. According to the results, the fresh and dry herb yield yhat can be expected from the second year, using direct seed sowing, is 15-35 and 3-3,5 t/ha, respectively. The seed yields after the second years have been in the range 30-570 kg/ha and the dry root yield after third year is 1-3 t/ha. The life cycle of this new culture is about 5-7 years and most aspects of its cultivation could be mechanised. The critical points in cultivation are weed control, root harvesting and the infection by Sclerotinia fungi, which may decrease the quality and quantity of seed yields infecting the flowers wet weather. According to the results, the contents of the main compounds, 20-hydroxiecdisone of the different plant parts were similar to the levels re-ported by other researches, being 0,05-0,1 % in leaves, 0,1-0,25 % in roots and 0,3-0,55 % in seeds.
Keywords: Pu; lääkekasvit; yritit; Leuzea carthamoides; maraljuuri; siementuotanto; viljelytekniikka; adaptogene plant, cultivation methods; introduction; Leuzea carthamoides; maralroot; yields