Vaikuttavuutta monitoimijaisella yhteistyöllä : Living lab -toimintamallin soveltaminen Etelä-Savon luomutuotannon tutkimukselliseen kehittämiseen - Määttä, Sara; Himanen, Sari; Iivonen, Sari; Querol, Marco Antonio Pereira; Rikala, Kati (Luonnonvarakeskus, 2025)
Miten voitaisiin tehdä vaikuttavampaa ja paremmin alueellisiin tarpeisiin vastaavaa tutkimusta? Miten yhdistää viljelijät, tutkijat ja muut luomualan toimijat yhteiskehittämään ratkaisuja luomualan akuutteihin haasteisiin? Yksi ratkaisu voi olla living lab -toiminta. Living lab on monitoimijainen, käyttäjälähtöinen innovaatioekosysteemi, jossa tutkimus-, innovaatio- ja kehittämisprosessit yhdistyvät käytännön toimintaympäristöihin. Toiminnassa keskiössä ovat tutkimuksen tulosten tai innovaatioiden käyttäjät: alkutuotannon tutkimuksessa viljelijät tai uuden luomutuotteen kehittämisessä kuluttajat. Living labissa käyttäjät ovat tasavertaisia toimijoita muiden toimijoiden kanssa. Living labin tulee täyttää tietyt määritelmän mukaiset reunaehdot, mutta niiden puitteissa toimintaa voidaan muokata vapaasti käyttäjien tarpeiden mukaan. Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston rahoittamassa LuomuLL -hankkeessa selvitettiin luomutuotantoa tukevan living lab -toiminnan mahdollisuuksia Etelä-Savossa. Hankkeessa kartoitettiin maa- ja puutarhatalouden living lab –malleja maailmalta. Lisäksi toteutettiin Etelä-Savon luomutoimijoille haastatteluja, verkkokysely ja työpaja luomututkimuksen tarpeista ja living lab –toiminnassa keskeisistä näkökulmista. Lopuksi koottiin yhteen selvitystyön anti ja suosituksia living lab –toiminnan rakentamiseen. Living lab -toimintamalli kiinnosti alueen luomutoimijoita ja monitoimijaisuus nähtiin tarpeellisena niin luomun tutkimuksellisessa kuin yleisessä kehittämisessä. Käyttäjälähtöisyys varmentaisi käytännön hyötyjä ja nopeaa vaikuttavuutta. Living lab -toiminnalla nähtiin voitavan vastata monenlaisiin luomumaa- ja puutarhatalouden tutkimus- ja kehittämistarpeisiin. Toiminnan kohdennus ja laajuus määrittävät kuinka laaja-alaisia vaikutukset ovat ja mihin hyödyt kohdistuvat. Keskeistä on monialaisen osaamisen mukanaolo, jotta voitaisiin vastata esimerkiksi luomumarkkinoiden haasteisiin. Tärkeäksi living labin toiminnan kannalta nähtiin myös toimiva koordinaatio ja toimijoiden välinen luottamus. Soveltuva pitkäkestoinen rahoitusmalli ja kyky uudenlaiseen ajattelutapaan, jossa tutkimus- ja kehittämistarpeet tunnistetaan ja tutkimuskysymykset ja resurssien jako muodostetaan läpinäkyvästi toimijoiden yhteistyönä, on keskeistä. Selvityksen myötä todettiin living lab -toiminnan kiinnostavan Etelä-Savon luomumaa- ja puutarhataloustuottajia sekä alan asiantuntijoita ja sille olevan tarvetta. Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää myös laajemmin luomututkimuksen ja luomualan kehittymisen vahvistamisessa.
Keywords: agroekologia; alueellinen kehittäminen; living lab; luonnonmukainen tuotanto; monitoimijainen yhteistyö; puutarhatuotanto; tilatutkimus; toimijaverkostot; yhteiskehittäminen