Tulevaisuuden kylät: Maaseudun elinkeinoelämän mahdollisuuksien tarkastelua mikrotason talousalueina - Kuha, Rauno (MTT, 2012)
Tämä julkaisu on yhteenveto tutkimuksesta joka tehtiin neljään lappilaiseen kylään Ranuantien palvelukyläalue Rovaniemellä, Kaukonen Kittilässä, Hautajärvi Sallassa ja Hämeen kylä Posiolla. Tutkimus on osa hanketta nimeltä Lapin maaseudun tulevaisuuden avaimet (LATUA). Hanke on saanut rahoituksen Lapin työ-, elinkeino- ja ympäristökeskukselta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2007 2013. Hankkeen toteutuksessa on tehty tiivistä yhteistyötä rahoittajaviranomaisten (ELY), tutkimuksen (MTT) ja maaseudun neuvontaorganisaation (ProAgria) kesken. Tutkimuksessa on lähdetty liikkeelle maaseudun kehittämisen kokonaisvaltaisuudesta. Olipa tutkittava yhteisö, kylä tai alue minkälainen hyvänsä tai sijainniltaan missä tahansa, on luotettavan kokonaiskuvan saamiseksi tärkeää lähestyä kaikkia keskeisiä tahoja erikseen. Tämän tutkimuksen lähitalousalueiden keskeisiä tahoja ovat kunta, yritykset, yhdistykset ja yksittäinen kyläläinen osana yhteisöä. Julkaisussa esiteltävä kuva tutkimusprosessista kertoo havainnollisesti prosessin toteutuksesta. Tutkimuksen tavoitteena on kuvata lähitalousalueen rakenne, toimintamekanismit ja tulevaisuuden näkymät. Tämä tarkoittaa että muodostetaan kuva menestyvästä lähitalousalueesta ja etsitään uusia yhteistyötapoja lähitalousalueille sekä rakennetaan liiketoiminnallisia selviytymisstrategioita. Näiden avulla voidaan tuottaa uusia yrittämisen mahdollisuuksia, uusia työpaikkoja ja elinvoimaisia kyläalueita. Tässä julkaisussa esitettävät johtopäätökset tutkimuksessa olleista lähitalousalueista ja niitä koskevista jatkotoimenpiteistä perustuvat tutkittavien kylien asukkaiden, yrittäjien, yhdistysten edustajien ja kuntien edustajien haastatteluihin ja niistä tehtyihin yhteenvetoihin. Tutkimuksen tuloksena syntyi jokaiselle tutkittavalle lähitalousalueelle kehittämisohjelma joka on yhdenmukainen tutkimuskohteen mahdollisuuksien, esteiden ja toimijoiden tarpeiden kanssa. Jokaisessa kehittämisohjelmassa esitetään konkreettiset toimenpiteet kyseisen lähitalousalueen kehittämiseksi. Tässä julkaisussa ei esitellä erillisiä kehittämisohjelmia vaan näiden ohjelmien yhteenvedon ja tutkimuksen toteutuksen ja siinä esiin tulleita havaintoja. Erilliset lähitalousalueiden kehittämisohjelmat ovat saatavissa MTT:n Rovaniemen yksiköstä tai MTT:n viestinnästä. Keskeisimpiä johtopäätöksiä tutkimuksessa ovat tutkimusprosessin tehokkuus ja sen saama hyvä vastaanotto tutkimuskohteissa. Prosessin tulokset ovat erittäin hyvin tutkimuskohteita kuvaavia ja prosessi on osoittautunut hyväksi toimintamalliksi lähitalousalueiden kehittämistoimenpiteiden kartoitukseen. Kehittämisen kasvutekijät ovat havainto joka tehtiin lähitalousalueiden haastattelutulosten analysoinnissa. Tutkimuksessa havaittiin, että on tuloksellisten kehittämistoimenpiteiden kannalta tärkeää huomioida kaikki keskeiset kehittämisen osa-alueet hedelmällisen kehittämistyön takaamiseksi. Nämä osa-alueet nimettiin kehittämisen kasvutekijöiksi. Julkaisun yhteenvedossa on kehittämisen kasvutekijöistä laadittu havainnollistava kuva. Tutkimuksen jatkotoimenpiteinä tässä julkaisussa esitetään kehittämisohjelmien työkirjan laatimista jonka avulla konkreettiset toimenpiteet muutetaan käytännön tekemiseksi ja toimenpiteitä ja niiden vaikutusta voitaisiin seurata.

This publication is a summary of a study which was carried out in four villages of Lapland Province: Kivitaipale-Narkaus in Rovaniemi, Kaukonen in Kittilä, Hautajärvi in Salla and Hämeen kylä in Posio. The sudy is a part of a project called Lapin maaseudun tulevaisuuden avaimet (The keys of future in Lappish rural areas), LATUA. The project is financed by Centre for Economic Development, transport and environment from the Rural Development Program for Mainland Finland in 2007 2013. During caarying out this study a close cooperation has been between financer (ELY-centre), research (MTT) and rural advisory service (ProAgria Lappi). The basis of the study is the integrated development of rural areas. To gain a reliable view, whether the society, village or area has its own features or is situated wherever, every individual organs must be contacted separately. The main organs in this study concerning small scale economic rural areas were the municipality, enterprises, societies and individual citizen of the village as a part of a community. The process of the study is expressed in this publication. The aim of the study is to describe the structure of small scale economic rural area, mechanics inside it and future prospects. This means that a picture of a prosperous small scale economic rural area is formed, new means of cooperation are searched and new kind business survival strategies are formed. By these means new possibilities for entrepreneurship, jobs and prosperous village areas can be developed. The conclusions in this publication, which concern the studied small scale economic rural areas and the future development acts in areas, are based on the interviews of the villagers, entrepreneurs, representatives of societies and municipality authorities and the summaries made from them. For each area a development program was formed. This program includes the possibilities, obstacles and needs of actors in the area of the study region. In every program concrete actions for development of the individual small scale economic rural area are presented. I this publication the individual programs are not presented but the summary of these programs, the methods of the study and general observations of the study. The individual development programs are available in MTT Rovaniemi and MTT Media and Information group. The main results of the study were the effectiveness of the study progress and its reception in the study areas. The results are describing very well the studied small scale economic rural areas and the process has proved to be a god means of mapping the needed development acts in regions, While analyzing the results of interviews of the small scale economic rural areas, the main finding was the growth factors of development. In the study was observed that to gain successful development acts all the main fields of development must be included in the development process to ensure the prospects of the work. These factors named the growth factors of development. In the conclusions of the publication an illustrative picture is presented. As a next step to implement the concrete actions into practical work and to follow the actions and their results in practice, a work book should be build up for individual stakeholders.
Keywords: Ma; Maaseutu; kehittäminen; maaseutuyrittäjyys; yhdistystoiminta; Rural areas; development; rural entrepneurship; volyntary association work