Amerikanginsengjuuren (Panax quinquefolius L.) viljelykokeet Mikkelissä v. 1996-2002 - Galambosi, Bertalan; Galambosi, Zsuzsanna; Valo, Ritva; Jokela, Kirsi; Kirjonen, Hannu (MTT, 2003)
Mikkelissä oli vuosina 1996-2002 kaksi havainto- ja viljelykoetta, joissa tutkittiin Pohjois-Amerikasta hankituista siemenistä kasvatettua amerikanginsengjuurten (Panax quinquefolius L.) viljelymahdollisuuksia Suomessa. Ensimmäisessä havaintokokeessa esikäsitellyistä siemenistä kasvatetut taimet istutettiin vuoden 1997 keväällä keinotekoisesti varjostettuun mustaan muovipenkkiin, ja seurattiin kasvien versojen sekä juurten kasvua. Kymmenän kasvin juuria nostettiin ja mitattiin joka vuosi. Kasvit talvehtivat hyvin, mutta kasvoivat hitaasti. Lehdet kasvoivat 3-5 vuoden aikana 10-45 cm mittaisiksi, ja kypsiä marjoja saatiin vain neljäntenä ja viidentenä kesänä muutamista kasveista. Juurten tuorepaino oli toisen ja kolmannen kesän lopussa 13 g/juuri ja neljännen ja viidennen vuoden lopussa 28-35 g/juuri. Kaksi- ja kolme vuotta vanhojen juurten kokonaisginsenosidin pitoisuus oli 2,0-2,2 %. Vastaavasti neljä ja viisi vuotta vanhoissa juurissa pitoisuus oli 3,88-4,36 %. Toisessa viljelykokeessa, vuosina 1999-2004, tutkitaan suorakylvön ja taimien istutuksen vaikutusta kasvuun ja juurisatoon. Taimilla on keinotekoisen varjostuksen lisäksi myös metsäpuiden antama suoja. Tulosten mukaan kasvit talvehtivat kolmena talvena hyvin, ja kypsät marjat muodostuivat jo toisen sekä kolmannen kasvukauden lopussa. Amerikanginsengjuuren viljelyä voivat haitata kasvitaudit (Botrytis, Phytium, Rhizoctonia sp.). Niitä esiintyi paljon suorakylvetyissä lohkoissa. Taimesta istutetut kasvit kasvoivat sen sijaan paremmin. Amerikanginsengjuuren viljelymahdollisuuksia Suomessa on selvitettävä vielä lisää. Selvitettäviä asioita ovat siementen itävyysbiologia, kasvitautien ja rikkaruohojen torjunta sekä halvat varjostuskeinot.

The growth, overwintering, root yield and quality of Panax quinquefolius were observed in two growing experiments during 1996-2002 in Mikkeli, South Finland (61° 44' N, 27°18'N).The aim was to study the growing possi-bilities of this species in Finland. In the first experiment (1996-2001, 20 m², 120 plants), the observation plot was established by transplantation of seedlings. The seeds, obtained from the USA, were stratified for three months for seedling production. In the second experiment (1999-2004, 150 m²) the effect of direct sowing is being compared to transplantation of seedlings. The plants have been overwintered well, but growth has been slow. The average fresh root weight during the third year was 13 g and during the fourth to fifth years 28-35 g, reaching a maximum of 114 g. The total ginsenoid contents of the 2-3-year-old roots was 2,0-2,2 %, while that of the 4-5-year-old roots was 3,88-4,36 %. The first berries developed at the age of 3-5 years. The growth and health status were better for plants obtained from seedling transplantation. The biggest risks associated with cultivation of American ginseng seemed to be damages by fungi (Botrytis, Phytium, Rhizoctonia sp.) which decreased the original plant number. Additional studies are needed on seed biology, plant protection, weeding and shading of the plantations.
Keywords: Pu; lääkekasvit; yrtit; amerikanginsengjuuri; ginsenosidin kemialliset yhdisteet; juuri; paino; Panax quinquefolium L.; talvehtiminen; viljelymenetelmiä; growing methods; overwintering; Panax quinquefolius; risks of cultivation; root yield and quality