Lisää lysiiniä lihasioille - Laurinen, Pasi (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Sikojen valkuaistarve on aminohappojen tarvetta. Lysiini on viljapohjaisissa rehuseoksissa ensimmäinen sikojen kasvua rajoittava aminohappo. Alle 50-kiloisten sikojen sulavan lysiinin tarve havaittiin suuremmaksi kuin nykyinen vuonna 1995 annettu ruokintasuositus. Myös ulkomaisissa tutkimuksissa alkukasvatusvaiheen lysiinisuositus on usein ollut riittämätön. Yli 50-kiloisille sioille nykyinen suositus on riittävä. Leikojen ja imisien lysiinin tarve rehuyksikköä kohti oli yhtä suuri kummassakin kasvuvaiheessa. Rehun lysiinipitoisuutta voidaan lisätä, jos rehuun lisätään puhtaita aminohappoja tai rehun raakavalkuaispitoisuutta suurennetaan. Puhtaita aminohappoja lisättäessä rehun valkuaisen koostumus lähenee sian tarvetta ja rehun raakaproteiinipitoisuus pysyy lähes samana. Rehun liiallisesta raakavalkuaispitoisuudesta on haittaa ja sikojen kasvu voi huonontua. Jotta sika todella hyötyisi rehun suuremmasta lysiinipitoisuudesta, pitää sikojen olla vieroituksesta lähtien terveitä ja sikalan olosuhteiden on oltava kunnossa.

A growth and nitrogen balance experiment showed that the digestible lysine requirement for growing pigs of 25 50 kg live weight is higher than the current recommendation. The lysine content of feed can be increased by increasing the crude protein content in feed or by amino acid supplementation. Increase of the lysine content by amino acid supplementation brings the amino acid profile of the feed closer to the demand of growing pig, and the harmful effects of too high crude protein feeding can be avoided. In order that pigs can obtain the advantage of high lysine diet, pigs need to be healthy from weaning to slaughter and the conditions in the piggery have to be good.
High lysine diet for growing pig
Keywords: Ka; Ko; sika; ruokinta; aminohapot; lysiini; tarve; vaiheruokinta; rehut; swine; swine; requirement; phase feeding