Öljypellavan varresta kuitukangastuotteita - Luostarinen, Matti; Reijonen, Ahti; Mäkinen, Mailis; Pirkkamaa, Juha (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Pellavasta on lyhyessä ajassa tullut varteenotettava kasvi peltojemme uuskäyttöä suunniteltaessa. Taustalla on talouden integroituminen sekä uusien tuotantovaihtoehtojen ja teollisten prosessien etsintä. Tässä vuosina 1995 1997 tehdyssä tutkimuksessa haluttiin tutkia pellavaraaka-aineen soveltuvuutta tuotedifferointiin ja verkostotaloudessa hyödynnettäväksi. Koko tuotantoketjun hallinta edellyttää usean ongelmakohdan ratkaisemista mm. öljypellavan kuidun hyödyntämistä, jotta tuotannon kannattavuus lisääntyisi. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää menetelmät, joilla öljypellavan varren kuitu voitaisiin hyödyntää teollisesti joko kehruussa tai kuitukangas- eli nonwoven-tuotannossa. Aluksi selvitettiin pellavan historiaa ja tuotantoa sekä nelikenttäanalyysillä tuotantoon liittyvät vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Öljypellavan ja kuitupellavan kuidun hienoudessa, lujuudessa ja venymässä ei ole oleellisia eroja. Öljypellavan kuitu on lyhyempää kuin kuitupellavan, mutta soveltuu kuitukangastuotannon raaka-aineeksi. Kehruuta ja joitakin neulattuja tuotteita ajatellen ongelmana on kuitumateriaalin puhdistaminen päistäreistä. Käyttötarkoitukseen sopivien tuotantokoneiden suunnittelu edellyttää vielä lisätutkimuksia. Teollinen toiminta voidaan aloittaa esimerkiksi kasvihuoneiden kasvualustoista. Öljypellavan kuitu ei kilpaile kuitupellavasta saatavan pitkän kuidun kanssa. Sen sijaan kuitupellavan käsittelyssä syntyvä jätekuitu voidaan hyödyntää öljypellavan kuitua jalostavissa prosesseissa.

Within a short time, flax has considerably expanded the potential alternative uses of agricultural land in Finland. Important factors in this development are economic integration, the search for new production options and the introduction of new industrial processes in order to achieve multiproduct benefits, product diversification and the advantages of network economics. With control of the entire production chain in mind, many problems need to be solved. One of these is associated with the attempt of this research project to find a solution to the utilisation of linseed flax fibre, and thus to improve the profitability of oilseed flax production. The aim of this research, carried out in 1995 1997, was to find methods for the industrial utilisation of oilseed flax fibre either in spinning or in nonwoven production. The report starts with a review of the history and production of flax and which a fourfold table analysis weighing the strengths, weaknesses, opportunities and risks in production. The fibre test indicated that there are no essential differences in fibre fineness, strength and elongation between linseed flax and fibre flax. The fibre of linseed flax is shorter than that of fibre flax, but it is a suitable raw material for nonwoven production. Separating the shives from the fibre is a problem if the fibre material is to be used for spinning or in certain needled felt products. Appropriate production machinery still needs to be developed. One way in which industrial production could be started would be by producing substrates for greenhouses. Linseed flax does not compete with fibre flax, but the waste fibre from fibre flax can be utilised in linseed processes.
Keywords: Ka; pellavat; kuidut; kehruu; tekniikka; tuotekehitys; flax; fibres; spinning techniques; nonwoven; product development; swot analysis; network economics