Åtgärdsrekommendationer: En effektiv användning av produktionsinsatser och en god skördenivå bidrar till att minska miljöpåverkan i trädgårdsproduktionen - Rantanen, Marja; Räsänen, Kati; Silvenius, Frans (Naturresursinstitutet, 2024)
En förutsättning för en lönsam trädgårdsproduktion är en odlingsteknik som utvecklas. Vid nya produktionsmetoder finns det skäl att även granska deras miljöpåverkan. Tunnelodling och vertikal odling kräver stora produktionsinsatser. Samtidigt blir produktionen mer kontrollerbar och skördenivåerna stiger. Miljöpåverkan av tunnelodling och vertikal odling minskar när man optimerar användningen av produktionsinsatser och energi och prioriterar förnybara energiformer. Dessutom kan en god skördenivå bidra till att även minska miljöavtrycket från andra produktionsmetoder.
Tämä julkaisu on saatavilla myös suomeksi. This publication is also available in English.
Keywords: trödgårdsproduktion; miljöpåverkan; åtgärdsrekommendation