Manner-Suomen kuntastrategiat ja vapaa-ajan monipaikkaisuus - analyysi tekstilouhinnan, mobiilidatan ja kyselytulosten pohjalta - Lehtonen, Olli; Voutilainen, Olli; Kallioniemi, Marja K. (Kunnallistieteen yhdistys, 2024)
Suomessa kuntien kehittämisen keskeinen työkalu on kuntastrategia. Kaikkia kuntastrategioita analysoivaa tutkimusta ei ole kuitenkaan viime vuosina tehty, koska laajasta tekstiaineistosta on hankalaa ja työlästä tuottaa tilastotietoa. Artikkelissa arvioidaan kuntastrategioiden suhdetta vapaa-ajan asumisen monipaikkaisuuteen ja kuntien näkemyksiin monipaikkaisuuden kuntatalousvaikutuksista. Teema on perusteltu, sillä vapaa ajan monipaikkaisuus on lisääntynyt ja siihen liitetään monia paikallisia kehitysmahdollisuuksia. Tutkimusaineistoina ovat kaikki MannerSuomen kunnissa laaditut kuntastrategiat, mobiilidata monipaikkaisuudesta sekä kuntien monipaikkaisuuden mahdollisuuksia, vahvuuksia, heikkouksia ja uhkia käsittelevä kuntajohtajille suunnattu kysely. Tutkimusmenetelmänä käytetään kuntastrategioiden analysoinnissa tekstinlouhintaa sekä eri aineistojen välisten yhteyksien selvittämisessä korrelaatio- ja polkuanalyysiä. Tulosten mukaan monipaikkaisesti asutut kunnat tunnistavat niihin muista kunnista suuntautuvan vapaa-ajan monipaikkaisen asumisen kuntastrategioissaan ja siten rakentavat kuntastrategioiden sisältöään paikallisista lähtökohdista. Paikallinen tieto on tärkeä osa kuntastrategiaprosessia, sillä näin kunnan elinvoiman kehittäminen korostaa tehokkaasti sijainnin, toimijoiden, ominaisuuksien sekä valmiuksien merkitystä tunnustaen, että niihin liittyy erilaisia kehitysmahdollisuuksia erilaisissa kunnissa, kuten monipaikkaisuudessa.
Keywords: paikallinen kehittäminen; kuntastrategiat; vapaa-ajan monipaikkaisuus; tekstinlouhinta; SWOT-analyysi