Luonnonvarojen käytön ja maankäyttömuutosten visualisointi reaaligrafiikalla - Vaarala, Hanne; Uusitalo, Marja; Rantaniemi, Mika; Tyrväinen, Liisa (Finnish Forest Research Institute, 2011)
Osallistava suunnittelu on olennainen osa maankäytön ja luonnonvarojen käytön suunnittelua. Maankäytössä kohtaavat erilaiset, joskus hyvin laajamittakaavaiset sekä maisemaa muokkaavat intressit. MaaVisu (Maankäytön visualisointi osana matkailun kehittämistä) -hankkeen tavoitteina oli tutkia maankäyttömuotojen yhteensovittamista sekä Lapin matkailualueiden ja maankäytön suunnittelun kehittämistä. Hankkeessa kehitettiin kustannustehokasta visualisointityökalua pohjoissuomalaisten luonnonvarojen esittämiseen. Lapin liiton rahoittama hanke toteutettiin Metsäntutkimuslaitoksen, Rovaniemen ammattikorkeakoulun ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitoksen sekä Metsähallituksen yhteistyönä vuosina 2009 2010. Hankkeessa luotiin noin 65 km2 laajuinen virtuaalinen maisemamalli Ylläksen alueelta, joka ulottui Ylläs-tunturilta lounaaseen Luosujärvelle. Virtuaalinen maisemamalli rakennettiin pelimoottorialustalle, johon lisättiin Metsähallituksen kuviodatan perusteella puusto ja kasvillisuus. Maiseman muodot ja rakenne saatiin Maanmittauslaitoksen 10 x 10 metrin korkeusmallirasterista. Maisemamallia varten luotiin 3D-puumallit peruspuulajeista ja 2D-mallit olennaisimmista aluskasveista. Rakennettua maisemaa kuvaamaan luotiin muutama talomalli ja joitakin virkistysalueen perusrakenteita. Maisemamuutoksen tutkimista varten luotiin erilaisia maankäyttöskenaarioita.Tutkimuksen kohteena oli maa- ja metsätalousammattilaisten sekä tavallisten, maiseman ja maankäytön muutosten systemaattiseen arviointiin tottumattomien ihmisten kyky hahmottaa maankäytön muutoksia virtuaalisessa maisemassa. Syyskuussa 2010 toteutetun tutkimusviikon aikana kerättiin 171 vastaajan näkemykset virtuaalimallin onnistuneisuudesta. Tutkimustulosten perusteella vaikuttaa siltä, että vastaajat kykenivät yhtenäiseen arviointiin. Tulos antaa vahvistusta sille, että visualisoinnin käyttö osallistavan suunnittelun tilaisuuksissa voi toimia paitsi tiedonvälityksen alustana, myös yhteisymmärryksen luojana sekä antaa pohjaa keskustelulle ja mahdollisten kompromissien löytymiselle.Hankkeen kokonaistavoitteena oli osaltaan kehittää maankäytön suunnittelua entistä modernimmaksi ja helpommin kansalaisia osallistavaksi. Hankkeesta saatiin hyvä lähtökohta visualisointien tuottamiselle, joka on keskeisessä roolissa osallistavassa suunnittelussa ja tiedottamisessa. Visualisoinnin kautta voidaan välittää kaikille samaa tietoa. Vaikka esimerkiksi koulutusala tai kokemuspohja voi vaikuttaa yksilön arvioon, tuo visualisointi suunnitteluun ja päätöksentekoon tasa-arvoisuutta, jota on muuten vaikea saavuttaa.
Taitto: Sirkka Tapaninen
Keywords: Ys; Yl; visualisointi; maisematutkimus; tietokonegrafiikka; ympäristövaikutusten arviointi; maankäytön suunnittelu