Maaperän hiili ja typpi luonnontilaisissa ja talousmetsissä - Tamminen, Pekka; Ilvesniemi, Hannu (Finnish Forest Research Institute, 2012)
Tässä tutkimuksessa käytettävät luonnontilaisten metsien aineistot koottiin pääosin 1990-luvun alussa perustetuilta koealoilta (n=289) vuosina 2001 2003 ja talousmetsiä edustava aineisto valtakunnan metsien 8. inventoinnin pysyviltä koealoilta (n=310) vuosina 2006 2007. Luonnontilaiset metsät olivat keskimäärin 136- ja talousmetsät 73-vuotiaita. Aineistoista poistettiin koealat, jotka olivat soistuneita tai sijaitsivat kalliomaalla. Luonnontilaisista koealoista poistettiin lisäksi metsäpalon polttamat ja VMI-koealoista muut kuin nuoria ja varttuneita kasvatusmetsiä ja uudistuskypsiä metsiä edustavat koealat. Luonnonmetsien orgaanisen kerroksen hiilipitoisuus ja C/N-suhde olivat suurempia, mutta typpipitoisuus oli pienempi kuin talousmetsissä. Typpeä (kg/ha) oli luonnonmetsien orgaanisessa kerroksessa vähemmän kuin talousmetsissä, sen sijaan hiiltä (kg/ha) oli yhtä paljon. Luonnontilaisissa metsissä kivennäismaakerroksen 0 10 cm hiilen ja typen pitoisuudet ja määrät olivat pienempiä kuin talousmetsissä. Luonnonmetsien suuremmat C/N-suhteet ja vähäisempi typen määrä viittasivat luonnonmetsien maaperän huonompaan viljavuuteen. Luonnon- ja talousmetsien ikäero selitti vain osan yleensä hyvin maan viljavuutta kuvaavien C/N-suhteiden eroista. C/N-suhde oli luonnonmetsien orgaanisessa kerroksessa 1,5 yksikköä ja kivennäismaassa 4 yksikköä suurempi kuin ikäeron perusteella oli odotettavissa. Kun koealat luokiteltiin talous- ja luonnonmetsiin analyyttisesti erotteluanalyysillä, erottelu onnistui kohtuullisesti, onnistumissadannes oli 70. Erotteluyhtälöön valikoituivat tällöin orgaanisen kerroksen C/N-suhde ja kivennäismaan typpipitoisuus ja hiilen määrä
Taitto: Maija Heino
Keywords: hiili; luonnonmetsät; maaperä; typpi; viljavuus