Biokaasulaitoksen huoltokirja - Heikkinen, Pekka (Hämeen ammattikorkeakoulu, 2012)
Tämän kehitystyön tarkoituksena on selvittää biokaasulaitoksen huoltokirjan laadintaprosessi sekä selvittää viranomaisvelvoitteet, jotka tulee huomioida kun biokaasulaitosta suunnitellaan. Huoltokirja on kiinteistökohtainen asiakirjakokonaisuus, joka sisältää kiinteistön yleisten perustietojen lisäksi hoitoon, huoltoon, kunnossapitoon ja korjauksiin sekä rakennusosien ja laitteiden käyttöikiin liittyviä tietoja. Huoltokirja on väline kiinteistöjen elinkaaren hallintaan. Huoltokirjan laatiminen käytössä olevalle kiinteistölle on pakollista niiltä osin kuin rakennukseen tehdään rakennuslupaa edellyttäviä korjaus- tai muutostöitä. Muissa tapauksissa laatiminen on vapaaehtoista, mutta huoltokirjan hyötyjen vuoksi suositeltavaa. Maa- ja metsätalousministeriön tulkinnan mukaan biokaasulaitokselle ei ole pakollista laatia huoltokirjaa, mutta käyttöä varten tarvitaan hyviä ohjeita. Biokaasulaitoksen huoltokirja liiteaineistoineen on oikein ylläpidettynä arvokas tiedonlähde biokaasulaitoksen omistajalle, käyttäjille, hoitajille ja huoltajille. Huoltokirja varmistaa tietojen säilymisen myös vastuuhenkilön vaihtuessa ja varmistaa laitetoimittajien takuut. Huoltokirjan laajuuteen ja sisältöön vaikuttaa, laaditaanko huoltokirja uudelle biokaasulaitokselle vai käytössä olevalle sekä biokaasulaitoksen omistajan erityistarpeet. Biokaasulaitoksen huoltokirjan päivittäminen on tärkeää laitoksen turvallisuuden, toimintavarmuuden ja kannattavuuden kannalta. Parhaan hyödyn huoltokirjasta saa, kun kaikki biokaasulaitoksen osapuolet sitoutuvat huoltokirjaan ja sen ajan tasalla pitämiseen.
Mestariluokka -täydennyskoulutuksen kehitystyö
Keywords: Maatalousteknologia, rakentaminen, energia, työntutkimus; biokaasu; mätäneminen; laitokset; kunnossapito; huoltokirjat; huolto