Mansikan fosforin ja kaliumin otto - Salo, Tapio; Pulkkinen, Janne (Maatalouden tutkimuskeskus, 2001)
Tutkimuksen tavoitteena oli määrittää mansikan fosforin ja kaliumin otto istutus- ja satovuoden kasvustoissa. Samalla verrattiin rakeisen lannoitteen hajalevityksen ja kastelulannoituksen vaikutusta ravinteiden ottoon ja pitoisuuksiin mansikassa. Kastelulannoituksen fosfori ja kalium annettiin joko perustamisvaiheessa tai jaettuna jokaiselle kasvuvuodelle. Istutusvuonna taimet ottivat fosforia 85 mg/kasvi, kun rönsyt poistettiin, ja rönsyjen kasvaessa vapaasti 165-190 mg/kasvi. Taimet ottivat kaliumia vastaavasti 430 mg tai 845-950 mg. Satovuonna marjoissa poistui fosforia 150 mg/kasvi ja kaliumia 1 200 mg/kasvi. Ensimmäisen satovuoden syksyllä kasvusto sisälsi fosforia keskimäärin 200 mg/kasvi ja kaliumia 1 900 mg/kasvi.

The objective of this study was to determine phosphorus and potassium uptake in strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) Bounty and to test differences between broadcast fertilization and fertigation. Field experiments covered a young, non-fruiting population and a first fruiting year population. In the year of planting, phosphorus uptake was 85 mg per plant without runners but 165-190 mg per plant if runners were allowed to grow. Potassium uptake was 430 mg or 845-950 mg, respectively. In the first fruiting year, the phosphorus uptake of fruit was 150 mg and potassium uptake 1200 mg per plant. In the autumn of the first fruiting year, the average phosphorus content was 200 mg and the average potassium content 1900 mg per plant.
Phosphorus and potassium uptake in strawberry
Keywords: Ka; Pu; mansikat; fosfori; kalium; lannoitus; kastelulannoitus; hajalevitys; strawberry; phosphorus; potassium; fertilizer application; broadcast fertilization; fertigation