Responses to organic and inorganic selenium in the performance and blood selenium content of growing pigs - Suomi, Kaija; Alaviuhkola, Timo (Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science, 1992)
Kasvavien sikojen rehuun lisättiin seleeniä 0.1 mg/kg joko epäorgaanisena, seleenidioksidina = I vertailuryhmä, tai orgaanisena, seleenihiivana = II ryhmä. Seleenihiivaa lisättiin myös 0.4 mg/kg rehua = III ryhmä. Seleenihiiva oli Alko Ltd:n tuottama Alkosel niminen hiiva. Se on kehitetty tavallisesta leipomohiivasta korvaamalla osa hiivan rikistä seleenillä. Seleenihiivassa on seleeniä 10000 kertaa enemmän kuin tavallisessa hiivassa eli 500 mg/kg ka. Seleenihiivan seleeni on 80 %:sti orgaanisesti sitoutunutta, pääasiassa selenometioniinia. Eri määrinä tai eri lähteistä peräisin olevalla seleenillä ei ollut vaikutusta sikojen kasvuun, rehun hyväksikäyttöön tai teurastuloksiin. Seleenihiivalla, varsinkin korkeammalla tasolla, sikojen seerumin ja maksan seleenipitoisuudet olivat korkeammat kuin seleenidioksiidilla. Seleenihiivan todettiin olevan seleenidioksiidin kanssa samanarvoisen sikojen lisäseleenilähteenä.

An experiment was carried out with 36 growing pigs in order to compare their responses to organic selenium and inorganic selenium. No significant differences were found in dally gain, feed/gain ratio or carcass quality of growing pigs fed with 0.1 mg inorganic Se or the same amount of Se bound in yeast. Neither were there significant differences in the content of Se in the liver and serum between these Se sources. The amount of 0.4 mg yeast selenium in the feed increased the Se level in the serum and liver significantly as compared to a lower level of supplementation (0.1 mg) (p<0.001).
Keywords: Ko; lihasika; seleeni; growing pig; organic Se; inorganic Se