Viljelykasvien luonnonvaraisten sukulaislajien suojelu Suomessa : Tärkeimmät lajit ja keinoja suojelun toteuttamiseksi - Fitzgerald, Heli; Eisto, Kaija; Kiviharju, Elina (Luonnonvarakeskus, 2020)
Viljelykasvien luonnonvaraisten sukulaislajien (CWR) suojelun merkitystä korostetaan keskeisissä maailman kasvigeenivarojen suojelua koskevissa strategioissa. Tässä Luonnonvarakeskuksen, Luomuksen ja Metsähallituksen Luontopalvelujen toimijoiden yhteishankkeen tuloksena syntyneessä raporttijulkaisussa on etsitty tarkennettu CWR-lajien lista Suomelle, sekä keinoja ja vaihtoehtoja CWR-lajien suojelun järjestämiseksi Suomessa. Näihin kuuluvat in situ -suojelun menetelmät eli suojelu kasvien alkuperäisillä kasvupaikoilla, sekä siementen tallettaminen geenipankkeihin (etäsuojelu, ex situ -suojelu). In situ ja ex situ -suojelu ovat toisiaan täydentäviä keinoja ja kattava CWR-lajien suojelu vaatii molempien menetelmien kehittämistä. Lisäksi raportissa on arvioitu CWR-suojelun aiheuttamia kustannuksia. Toteuttaminen vaatii yhteistyötä, päätöksiä ja rahoitusta. CWR-lajien suojelun ympärillä toimii yhteistyöverkostoja pohjoismaisella ja eurooppalaisella tasolla.
Keywords: viljelykasvien luonnonvaraiset sukulaislajit; kasvigeenivarat; in situ suojelu; ex situ suojelu; geenireservit