METSO-tilannekatsaus 2023 : Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008–2025 - Koskela, Terhi; Anttila, Susanna; Aapala, Kaisu; Muttilainen, Hanna (Luonnonvarakeskus, 2024)
METSO-tilannekatsaus 2023 esittelee Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO) 2008–2025 tuloksia ja etenemistä vuonna 2023 sekä kuvaa lyhyesti vuoden 2024 toimintaa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) toteuttivat METSO-ohjelmaa yhteensä 4 434 hehtaarin pinta-alalla vuonna 2023. Tästä yksityisiä luonnonsuojelualueita oli 2 725 hehtaaria, luonnonsuojelulakiin perustuvia määräaikaisia rauhoitusalueita 87 hehtaaria ja valtiolle luonnonsuojeluun hankittuja alueita 1 622 hehtaaria. METSO-ohjelmassa on vuosina 2008–2023 laajennettu suojelualueverkostoa yhteensä 93 312 hehtaaria, mikä on 97 prosenttia suojelualueverkoston kehittämiselle METSO-ohjelmassa asetetusta kokonaistavoitteesta (96 000 ha). Suojelualueverkoston kehittämiseen lasketaan mukaan ELY-keskusten tekemä METSO-ohjelman toteutus vuosina 2008–2023 (80 312 ha) sekä Metsähallituksen vuonna 2014 toteuttama 13 000 hehtaarin valtion maiden METSO-suojelu. Suomen metsäkeskus teki kestävän metsätalouden määräaikaisen rahoituslain (34/2015, kemera) mukaisia metsätalouden ympäristötukisopimuksia vuonna 2023 yhteensä 5 109 hehtaarille. Luonnonhoitohankkeita toteutettiin 161 hehtaaria vuonna 2023. Ympäristötukisopimuksia on tehty vuosina 2008–2023 yhteensä 59 629 hehtaarille ja luonnonhoitohankkeita toteutettu METSO-elinympäristöissä 5 426 hehtaarilla. Ympäristötukisopimuksilla ja luonnonhoitohankkeiden toteutuksella on saavutettu kaikkiaan 79 prosenttia (65 055 ha) niille asetetusta kokonaistavoitteesta METSO-ohjelmassa (82 000 ha). Metsähallituksen Luontopalvelut ennallisti ja toteutti luonnonhoitoa valtion suojelualueilla METSO-ohjelman toiminta-alueella vuonna 2023 yhteensä noin 7 200 hehtaarilla, mukaan lukien puustoisten perinnebiotooppien jatkuvan hoidon pinta-ala. Ennallistamis- ja luonnonhoitotoimintaa tehtiin yksityisillä suojelualueilla 518 hehtaarilla. Ennallistamisen ja luonnonhoidon toimenpiteistä merkittävä osa lasketaan Helmi-elinympäristöohjelman tavoitteiden toteuttamiseen ja raportoidaan myös Helmi-ohjelman seurannassa. Metsähallitus Metsätalous Oy toteuttaa omistajapoliittisten linjausten sisältämien Helmi-ohjelman tavoitteiden mukaisesti aktiivisia luonnonhoitotoimia valtion monikäyttömetsissä. Metsähallitus Metsätalous Oy teki luonnonhoidon toimenpiteitä METSO-ohjelman toiminta-alueella vuonna 2023 yhteensä 3 865 hehtaarilla, minkä lisäksi poltettiin 26 säästöpuuryhmää. Vuonna 2023 oli käynnissä kolme valtakunnallista luonnonhoidon kehittämishanketta sekä yksi METSO-ohjelman yhteistoimintaverkosto. MetZo III -hankkeessa tuotettiin monimuotoisuutta kuvaavia aineistoja ja yhteenvetoja hyödyntäen Zonation-ohjelmistoa. Luonnonvarakeskuksessa METSO-tutkimushankkeiden toiminta jatkui. Vuonna 2024 METSO-ohjelman toteuttaminen jatkuu ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön asettamien tavoitteiden ja kohdentamisperiaatteiden mukaisesti. ELY-keskusten METSO-toteutuksen painopiste on edelleen eteläisessä Suomessa. Suomen metsäkeskuksen METSO-rahoitus nousi vuonna 2023 ja on kohtuullisen hyvällä tasolla, mutta METSO-ohjelman pinta-alatavoitteen saavuttaminen edellyttäisi noin 25 miljoonan euron vuosibudjettia ja lisäresursseja päätöskäsittelyyn sekä kattavaa metsäalan palveluntarjoajien osallistumista ympäristötukihakemusten valmistelutyöhön.
Keywords: monimuotoisuus; luonnonsuojelu; metsät; metsänomistajat; toimintaohjelmat