Viheralan tuotannon arvo - Korento, Saila (MTT Taloustutkimus, 2003)
Tutkimus oli osaselvitys projektiin Puutarhatilastojen yhteensovittaminen ja viherrakentamisen arvo . Tavoitteena oli selvittää, mitä osa-alueita vihertuotantoon tulisi laskea kuuluvaksi sekä määrittää viheralan tuotannon arvo. Viheralasta haluttiin saada vertailukelpoiset tiedot muiden puutarhatuotannon alojen arvoa kuvaavien lukujen kanssa. Viheralan arvoa on tutkimuksessa tarkastelu teettäjän näkökulmasta. Teettäjällä tarkoitetaan palvelun tai tuotteen lopullista hankkijaa eli kustantajaa. Viheralan teettäjät voidaan jakaa julkisiin ja yksityisiin. Suurimpia teettäjiä ovat julkisella sektorilla kunnat, seurakunnat sekä Tielaitos. Yksityisellä sektorilla viheralan teettäjiä ovat muun muassa golfkenttäyrittäjät ja kiinteistöjen omistajat, kuten kotitaloudet, taloyhtiöt ja yritykset. Selvitys tehtiin pääasiassa olemassa olevan tilastotiedon perusteella. Lisäksi selvityksen yhteydessä tehtiin muutamia kyselyjä suoraan toimijoille. Viheralan tuotannon arvon määrittämisen ongelmana on viheralan toimijoiden sekä osasektoreiden moninaisuus ja tilastotietojen puute, sillä viheralan tuotannon arvoa koskevia tilastoja ei juurikaan ole. Sen lisäksi useat olemassa olevat tiedot ovat hajallaan eri toimijoiden, kuten yritysten ja muiden organisaatioiden omissa tietolähteissä, jotka eivät ole julkisia ja siten käytettävissä.

This study is part of the project 'Harmonisation of Horticulture Statistics and Value of Landscape Construction'. The objective is to examine which elements should be included in the landscaping business and to define the value of the production of landscape industries. Efforts were made to obtain data on the landscape industries which are comparable to the figures indicating the value of different horticultural sectors. In this study the value of landscape industries is considered from the perspective of the customers, i.e. the final recipients who pay for the costs. The customers of landscaping works can be divided into private and public ones. The largest customers in the public sector are municipalities, parishes and the Finnish Road Administration, and the private customers include golf courses and property owners (households and companies). The study was mainly based on the statistical data available, but some enquiries were also made among the actors in the sector. Defining the value of the production of the landscaping industries is problematic because of the diversity of the actors and sub-sectors and lack of statistical data, i.e. there are no statistics on the value of the landscaping business. Most of the existing data are scattered across the files of the different actors, such as companies and various organisations, which are not public, i.e. they are not available for research purposes.
Keywords: Pu; Ma; viherrakentaminen; viherala; puutarhatalous; puutarha-ala; tuotanto; kustannukset; landscaping; horticulture; production; costs