Maaseutumaiseman muutos, arvottaminen ja eurooppalainen maisemayleissopimus - Soini, Katriina (toim.); Pouta, Eija (toim.); Kivinen, Tapani (toim.); Uusitalo, Marja (toim.) (MTT, 2008)
Suomalainen maaseutumaisema on tärkeä kansallinen voimavara. Siksi maaseutumaiseman kehitys kiinnostaa niin päätöksentekijöitä, suunnittelijoita, kansalaisia kuin maiseman tuottamisesta ja hoidosta käytännössä vastaavia tahoja, kuten viljelijöitä ja muita maaseudun yrittäjiä, maanomistajia sekä erilaisia järjestöjä ja yhdistyksiä. Eurooppalainen maisemayleissopimus, jonka Suomi hyväksyi joulukuussa 2005, tuo omat velvoitteensa maisemakysymysten tarkasteluun yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja toiminnassa. MTT järjesti 9.11.2007 yhdessä Suomen Maataloustieteellisen Seuran ja Kulttuurinen kestävyys maaseudulla -tutkijakoulutusohjelman kanssa seminaarin, joka lähestyi erityisesti tuotantomaisemien yhteiskunnallista arvoa monitieteisesti. Maisemaa tarkasteltiin maisemahistorian, maisemarakenteen ja maisemakuvan, sekä maiseman sosio-kulttuuristen ja taloudellisten merkitysten näkökulmista. Seminaari nosti esiin myös arvottamisen eettisiä lähtökohtia ja reunaehtoja. Tähän julkaisuun on koottu seminaarissa pidettyjä esitelmiä. Julkaisun tavoitteena on tuoda esille eurooppalainen maisemayleissopimus ja sen tutkimukselle asettamat haasteet. Maiseman arvottaminen on tärkeä osa maisemayleissopimuksen tavoitteiden toteuttamista. Näin ollen julkaisulla pyritäänkin luomaan kokonaiskuva maisematutkimuksessa käytettyihin arvottamismenetelmiin. Julkaisun ensimmäisessä osassa tarkastellaan maiseman arvottamisen lähtökohtia, eurooppalaisen maisemayleissopimuksen muotoutumista ja keskeistä sisältöä. Tämän jälkeen pureudutaan maisemarakenneanalyysimenetelmään maisemasuunnittelun keinona, sekä karttojen ja valokuvauksen mahdollisuuksiin ja haasteisiin maisemamuutoksen dokumentoinnissa. Seuraavissa artikkeleissa maiseman arvottamismenetelmiä lähestytään maiseman käyttäjien laatuarvioiden ja kokemuksellisen kävelymenetelmän avulla. Lopuksi maisemamuutosta tarkastellaan yhteiskunnallisen muutoksen kehyksessä ja taloustieteen tutkimusongelmana, maisemahyötyjen ja -haittojen mittaamisen kautta. Julkaisun kolmannessa osassa luodaan katse maisemamuutoksen tulevaisuuteen yhtäältä kestävän kehityksen näkökulmasta ja toisaalta globaalin ruuantuotannon kehyksessä.

Rural landscape is an essential part of our national resources. Therefore, rural landscape development is in the interest of decision-makers, professionals in landscape planning, landscape ecologists, citizens as well as those, who are actively producing or maintaing rural landscape like farmers and other rural entrepreneurs, some associations and NGOs. European Landscape Convention, which Finland ratified in December 2005, has brought along duties regarding landscape planning, institutional practices and regulation. A major part of the Finnish cultural landscapes are shaped by primary production. For that reason Agrifood Research Finland is an important actor in the field of multidisciplinary landscape research. On 9th November 2007, MTT organised in Helsinki a seminar, which established a fruitful forum for discussing distinct landscape approaches and methodologies, and their applicability in the decision making and planning. The edited papers of the presentations are gathered into this publication. The main objective of this report is to introduce the European Landscape Convention, its background and content as well as challenges for landscape research. As the distinct perceptions and values of the landscape are in the heart of the Landscape Convention, the publication aims to give a broad view for various methodologies exploited in landscape research. In the first part of the publication the challenges and main approaches of multidiciplinary landscape research are introduced. Moreover, the background and the content of the European Landscape Convention are analysed. Thereafter, the focus is laid on the valuation methods: mapping and photography as means to describe and analyse landscape development; landscape structure analysis as a tool in the landscape planning; landscape as a social representation; and as an object of economic valuation. In the third part of the publication the future of landscape is examined in the context of sustainable development and global food and energy production.
Keywords: Ma; maisema; maaseutu; arvottaminen; landscape; valuation; rural areas