Euroopan- ja kanadanmajavan kanta-arvio vuonna 2023 - Herrero, Annika; Iso-Touru, Terhi (Luonnonvarakeskus, 2024)
Syksyllä 2023 toteutettiin valtakunnallinen majavalaskenta, jossa metsästysseurat ilmoittivat alueellaan olevien asuttujen talvipesien lukumäärät. Talvipesien lukumäärä kertoo majavien perheyhteisöjen määrän, koska kullakin majavaperheellä on vain yksi talvipesä. Kanta-arvio saadaan kertomalla pesien määrä perheyhteisöjen koolla. Euroopanmajavien kanta-arvio on nyt 3 200–4 400 yksilöä, joka on sama kuin edellisessä laskennassa vuonna 2020. Euroopanmajavien esiintymisalue on laajentunut ja kanta kasvanut Etelä-Suomessa Rannikko-Pohjanmaata lukuun ottamatta. Kanadanmajavakannan kokoarvio (9 500–17 700 yksilöä) on hieman laskenut, osittain todennäköisesti vähentyneen seura-aktiivisuuden takia. Kainuussa kanta oli noussut huolimatta laskentaan osallistuneiden seurojen vähenemisestä. Suurin majavatiheys molempien lajien osalta on eteläisen Suomen euroopanmajava -alueilla. Alueita, joilla esiintyy molempia lajeja, on yhä enemmän. DNA-analyysien perusteella molemmat lajit ovat vallanneet uusia asuinpaikkoja. Majavakannan hoitosuunnitelman (2024) mukaisesti lajiltaan epävarmojen alueiden tarkempi kartoitus on tarpeen, jotta euroopanmajava saa enemmän elintilaa nopeammin lisääntyvän kanadanmajavan tilalle.
Keywords: majava; euroopanmajava; amerikanmajava; kanadanmajava; majavakanta; kanta-arvio; majavanpesä