On diversity effects of alternative agricultural policy reforms in Finland: an agricultural sector modelling approach - Miettinen, Antti; Lehtonen, Heikki; Hietala-Koivu, Reija (MTT Agrifood Research Finland, 2004)
Euroopan unioni uudistaa yhteistä maatalouspolitiikkaansa. Valtaosa EU:n kokonaan rahoittamista maataloustuista irrotetaan tuotannosta ja maksetaan viljelijöille tulotukena. Tutkimuksessa ennustettiin maatalouden sektorimallin avulla kuinka CAP-tukien irrottaminen tuotannosta vaikuttaa maatalousmaan käyttöön, tuotannon intensiteettiin sekä maiseman ja lajien monimuotoisuuteen Suomessa. Tarkasteltavia skenaarioita oli kaksi: yhteisen maatalouspolitiikan uudistusehdotusten mukainen skenaario ja vapaakauppaskenaario. Politiikkavaihtoehtojen tuloksena saatuja ennusteita maatalousmaan käytöstä, maiseman monimuotoisuudesta, torjunta-aineilla käsitellystä peltoalasta, eläintiheyksistä ja ravinnetaseista vuonna 2015 verrattiin perusskenaarion ennusteisiin vastaavana ajankohtana. Perusskenaariossa oletettiin, että myös tulevaisuudessa jatketaan Agenda 2000:n mukaista politiikkaa, jossa CAP-tuet on sidottu tuotantoon. Yhteisen maatalouspolitiikan uudistusehdotusten mukainen CAP-tukien irrottaminen tuotannosta vähentää viljelymaiseman monimuotoisuutta useilla alueilla Suomessa ja johtaa lähes neljä kertaa suurempaan viherkesantojen pinta-alaan vuonna 2015 kuin Agenda 2000:n mukainen politiikka. Vapaakauppaskenaarion seurauksena pellonkäyttö muuttuu samansuuntaisesti, mutta voimakkaammin kuin CAP-uudistuksen perusteella. Maankäytön muutoksesta johtuvat vaikutukset maatalousluonnon monimuotoisuuteen eivät kuitenkaan todennäköisesti ole kokonaisuudessaan haitallisia, sillä viherkesantojen on todettu vaikuttavan myönteisesti etenkin peltolinnustoon. Sen sijaan kotieläintuotannon muutokset vaikuttavat todennäköisesti haitallisesti luonnon monimuotoisuuteen, sillä erityisesti nautakarjan määrä vähenee, mikäli viljelijän tuotantopäätös ei vaikuta tuen suuruuteen. Tällöin ravinneylijäämät pienenevät, mutta samalla karjasta luopuneiden tilojen viljelykierto yksipuolistuu, ja laiduntamisen hyödyt luonnon monimuotoisuudelle vähentyvät.

The European Union has decided to reform its agricultural policy and decouple Common Agricultural Policy support partially from production. The aim of this study is to predict the diversity effects of agricultural policy reforms in which direct aid payments are disconnected from production, and compare the outcomes with the effects of a policy in which Common Agricultural Policy support is coupled to production. The study employs a dynamic regional sector model of Finnish agriculture. The sector model predicts regional agricultural land use, numbers of livestock, stocking densities, pesticide application areas, and nutrient balances. Diversity of agricultural land use is measured by Shannon s diversity index. The results indicate that if agricultural support is independent from production, the amount of fallow land will increase considerably in the future. This will decrease the diversity of agricultural land use at landscape level, but may not be harmful at species level since green fallow has some positive effects, especially on the densities and abundance of farmland birds. Instead, the decrease in bovine animals is likely to run down biological diversity, since it simplifies crop rotation and diminishes grazing.
Keywords: Ma; maatalouspolitiikka; Euroopan unioni; luonnon monimuotoisuus; agricultural policy reform; agricultural sector model; biodiversity; landscape diversity; land use; nutrient balances; pesticides; production intensity