Effect of milk coagulation properties of herd bulk milks on yield and composition of Emmental cheese - Ikonen, Tiina; Ruottinen, Outi; Syväoja, Eeva-Liisa; Saarinen, Kimmo; Pahkala, Eero; Ojala, Matti (Agricultural Research Centre of Finland, 1999)
The effect of milk coagulation properties of herd bulk milks on cheese yield,and on composition of cheese and cheese whey was estimated using milks that were collected from two herd groups each consisting of 4 herds.The herd groups differed from one another in milk coagulation properties. Frequencies of a s1 -casein C allele,ß -casein A 1 and B alleles,and . -casein B allele;proportion of Finnish Friesian cows in a herd;and concentrations of . -casein,a -lactalbumin,and ß -lactoglobulin were higher for the group with good milk coagulation properties than for that with poor properties. Two Emmental cheeses were made of milk of each group,and about 740 l of milk was used to produce one cheese.On average 2 kg more cheese was obtained from milk with good coagulation properties than from milk with poor properties.The dry matter content of the cheeses was higher,and the fat and casein contents in the cheese whey were lower for the well-coagulating than for the poorly coagulating milk.These observations suggest that improvement of coagulation properties of herd bulk milk would improve the efficiency of cheese-making.

Tutkimuksessa selvitettiin tankkimaidon juoksettumis-ominaisuuksien vaikutusta Emmental-juuston määrään sekä juuston ja juustoheran koostumukseen ja laatuun.Juustokoetta varten kerättiin 2 6 lypsykerran tankkimaidot yhteensä kahdeksasta karjasta,jotka muodostivat kaksi neljän karjan ryhmää .Ryhmän A karjat olivat tuottaneet kohtalaisen hyvin juoksettuvaa maitoa ja ryhmän B karjat huonosti juoksettuvaa maitoa.Hyvin juoksettuvaa maitoa tuottaneessa ryhmässä A a s1 -kaseiinin C-alleeli,ß -kaseiinin A 1 -ja B-alleelit sekä . K-kaseiinin B-alleeli olivat yleisem- piä ,friisiläislehmien suhteellinen osuus oli suurempi ja maidon . K-kaseiinin,a -laktalbumiinin ja ß -lak- toglobuliinin pitoisuudet olivat korkeammat kuin ryh- mässä B. Kummankin karjaryhmän tuottamasta maidosta valmistettiin kaksi Emmental-juustoa.Kunkin juuston valmistamiseen käytettiin noin 740 l maitoa.Ryhmä A hyvin juoksettuneesta maidosta saatiin keskimäärin 2 kiloa enemmän juustoa kuin ryhmän B huonosti juoksettuneesta maidosta.Tämä johtui pääosin siitä, että hyvin juoksettuneen maidon heraan hukkaantui vähemmän kaseiinia ja rasvaa kuin huonosti juoksettuneen maidon. Tankkimaidon juoksettumisominaisuuksissa esiintyy runsaasti vaihtelua karjojen välillä .Tankkimaitojen juoksettumisominaisuuksilla oli vaikutus maidon käyttö kelpoisuuteen juuston valmistuksessa. Tämän vuoksi maidon juoksettumisominaisuuksien pysyvä parantaminen on yksi edellytys juustontuotannon tehostumiselle.
Special issue. To mark the 90th anniversary of the scientific agricultural society of finland
Keywords: juusto; koostumus; hera; juoksettuminen; cheese; cheese composition; cheese whey; cheese-making; coagulation properties; non-coagulation