Lannan käytön tarkentaminen vähentää vesistöjen ravinnekuormitusta - Luostarinen, Sari (Luonnonvarakeskus, 2025)
Kasvintuotannossa käytetään lannoitusta korkeiden ja laadukkaiden satojen turvaamiseksi. Ravinteita voidaan lisätä käyttämällä erilaisia lannoitevalmisteita tai kotieläinten lantaa. Lannoitusrajat pyrkivät rajoittamaan ravinnehävikkejä ympäristöön ja turvaamaan kasveille riittävän ravinteiden saannin. Liiallinen lannoittaminen aiheuttaa turhia kuluja ja lisää ravinnehävikkien riskiä. Ravinteiden käyttöön on siksi jatkuvasti kiinnitettävä huomiota. Yksi keino vähentää lannoitteiden kokonaiskäyttöä on korvata osa mineraalilannoitteista kierrätetyillä lannoitevalmisteilla ja tarkentaa lannalla lannoittamista.
Keywords: vesistöt; ravinnekuormitus; lanta