The most important adaptogen medicinal plants - Sandberg, Finn (MTT, 2003)
Tiettyjen rohdoskasvien spesifinen vaikutusmekanismi, niin sanottu adaptogeenivaikutus, tarkoittaa sitä, että näiden kasvien sisältämät vaikuttavat aineet parantavat organismin stressin sietokykyä ja lihasten suorituskykyä sekä aktivoivat immuunijärjestelmää. Adaptogeenikasveilla ei ole todettu olevan haitallisia sivuvaikutuksia. Adaptogeenikasvien tutkimus on lisääntynyt erityisesti Kaukoidässä, entisessä Neuvostoliitossa ja myös Ruotsissa. Lukuisia tutkimustuloksia on julkaistu niiden vaikutuksesta ihmisten henkiseen ja fyysiseen suorituskykyyn ja stressin sietokykyyn. Tärkeimmät adaptogeenisesti vaikuttavat rohdoskasvit ovat: ginsengjuuri (Panax ginseng C.A. Mayer), amerikanginsengjuuri (Panax quinquefolius L.), venäjänjuuri (Acanthopanax senticosus Rupr.& Maxim. ex Maxim.), sitruunaköynnös (Schizandra chinensis /Turcz/ Baill), maraljuuri (Leuzea carthamoides /Willd/ DC. ) ja ruusujuuri (Rhodiola rosea L.).

The term adaptogen was defined by Brekhman & Dardymov in 1969. According to their definition, the adaptogen effect increases the general capacity of the body to adjust, increases the resistance of the body, it is harmless and has no side effects. The adaptogen substances additionally have a normalising action on the function of the organism. The most important medicinal plants with adaptogen effects are: Panax ginseng C.A. Mayer, Panax quinquefolius L., Acanthopanax senticous Rupr. & Maxim. ex Maxim., syn. Eleuterococcus senticosus, Leuzea carthamoides /Willd./DC., Schisandra chinensis (Turcz) Baill, Sedum roseum (L.) syn. Rhodiola rosea L. During the past few decades, an increasing number of research studies have been published in connection with improving physical and mental capacity, strengthening memory and achieving better stress tolerance.
Keywords: Pu; lääkekasvit; yrtit; levinneisyys; ginsengjuuri; maraljuuri; ruusujuuri; venäjänjuuri; Acantopanax senticosus, adaptogen plants; Eleuterococcus senticosus; Leuzea carthamoides; Panax ginseng; Panaz quinquefolius; Rhodiola rosea; Schisandra chinensis; Sedum roseum