Effects of restricted methionine and energy intake on egg weight and shell quality : research note - Kiiskinen, Tuomo; Helander, Eija (Agricultural Research Centre of Finland, 1998)
Ylisuuret kananmunat alentavat tuottajahintaa. Metioniiniaminohapon ja energian saannin rajoittamisen vaikutusta selvitettiin munantuotannon, erityisesti munan painon ja kuoren laadun kannalta. Metioniinipitoisuuden rajoitus rehussa oli 87 ja 74% vertailutasoon nähden. Rehua annettiin kaikille metioniiniryhmille enintään 120 g/kana/päivä. Energiarajoituksessa rehun muuntokelpoisen energian pitoisuus oli 91.5% vertailuryhmän pitoisuudesta ja kun rehuannos rajoitettiin 115 g:aan päivässä, oli energiarajoitus kokonaisuudessaan 89%. Koe suoritettiin ikävälillä 46B70 vk ja siinä käytettiin kahta kanahybridiä (MÄ16, LSL). Metioniinin rajoitus ei vaikuttanut merkitsevästi kanojen munintaan, mutta pienensi lineaarisesti munan painoa. Munan keskipainot olivat 64.0 (100%), 63.1 (87%) ja 60.6 g (74%). Energiarajoitus alensi munan painoa yhtä tehokkaasti kuin 87%:n metioniinirajoitus, mutta muninta jäi LSL-kanalla merkitsevästi heikommaksi. Voimakas munan painon lasku aiheutti 74%:n metioniinirajoituksella huomattavan rehuhyötysuhteen suurenemisen. Tulokset viittaavat metioniinin ja energian tarpeen eroihin hybridien välillä. Kuoren laatua koskevissa tuloksissa oli havaittavissa sen parantumista runsaalla metioniinin ja energian rajoittamisella. Munan laatuluokituksessa metioniinirajoitus lisäsi merkitsevästi ykkösluokan munia ja vähensi suurten (63B73 g) ja ylisuurten (>73 g) munien osuutta. Energiarajoitus ei vaikuttanut merkitsevästi laatuluokitukseen, mutta vähensi merkitsevästi ylisuurten munien määrää.

An experiment involving two laying hen hybrids and four dietary treatments was conducted to study the effects of dietary methionine restriction (MR) (3,05 g/kg, MR 100; 2,65 g/kg, MR 87; 2,25 g/kg, MR 74) and energy restriction (ER) on egg production assessed as egg weight, egg weight classification and shell quality of eggs during the later laying phase from 46 to 70 wk of age. Daily methionine intakes were 305 (MR 100), 273 (MR 87), 229 (MR 74) and 326 (ER) mg per bird. ER was 89% of the calculated supply of MR100. MR did not significantly affect hen-day production (%) but reduced linearly (P<0.001) egg weight. Average egg weights were 64.0 (MR 100), 63.1 (MR 87) and 60.6 g (MR 74). ER reduced egg weight to the same extent as MR 87 but its percentage laying was lower (P<0.05) than MR 87. Due to decreased egg weight feed conversion was considerably poorer for MR 74 than MR 100. Interactions between restriction and hybrid for egg production and feed intake, indicate differences in the requirements of methionine and energy between the two laying hybrids. Significant differences in shell quality were only observed between hybrids. However, the results concerning shell defects and shell quality parameters (shell strength, specific gravity) indicated an improvement for MR 74. In the classification of eggs MR increased linearly (P<0.001) the proportion of first class eggs, decreased the proportion of large (63B73 g) and extra large (>73 g) eggs, but increased medium (53B63 g) and small (<53 g) sized eggs. ER did not significantly affect the proportion of eggs in the quality classification, but did significantly (P<0.05) reduce the proportion of extra large eggs. The results suggest that methionine restriction is an effective means for reducing egg weight which may also improve shell quality.
Keywords: Ko; kana; ruokinta; aminohapot; kananmunantuotanto; siipikarja; metioniini; rehut; diet; egg shell quality; egg weight