Metsäpolitiikka valinkauhassa. - (:unkn) unknown (Metsäntutkimuslaitos, 1993)
Julkaisussa pyritään ulkomaisin kokemuksin antamaan herätteitä Suomen metsäpolitiikan kehittämiselle sen ollessa uusien haasteiden edessä. Julkaisu koostuu kymmenestä tapaustutkimuksesta. Ulkomaita koskevassa osassa tarkastellaan Saksan metsälakeja ja metsäpolitiikkaa, Ruotsin metsäpolitiikan periaatteiden kehitystä 1900-luvulla, maanomistuksen ja metsäpolitiikan suhdetta Iso-Britanniassa, Yhdysvaltojen etelävaltioiden metsäpolitiikkaa ja metsänviljelyn edistämistä Teksasissa sekä metsälakien roolia metsien vähenemisen estämisessä kehitysmaissa. Suomea käsittelevässä osasssa tarkastellaan aluksi yksityismetsälain vastaisten metsänhävitysten taustatekijöitä. Asiantuntijavallan vaikutusta metsäpolitiikkaan selvitetään Mera-ohjelmien ja etujärjestöjen vaikutusta Metsä 2000 -ohjelman tapaustutkimuksilla. Lopuksi analysoidaan Suomen metsäpolitiikan kehitystä ja muutospaineita sekä esitetään Suomen metsäpolitiikalle uusi ympäristötietoisen markkinatalouden strategia.
Metsäpolitiikka valinkauhassa - yleiskatsaus. Eeva Hellström ja Matti Palo ... 7 OSA I ULKOMAIDEN TAPAUSTUTKIMUKSET 1. Metsälait ja metsäpolitiikka Saksassa. Martin Welp ... 23 2. Den svenska skogspolitikens ideutvecling. Sören Wibe ... 75 3. Maanomistus ja metsäpolitiikka Iso-Britanniassa. Eeva Hellström ... 97 4a. Puuntuotantoa ilman metsälakeja Yhdysvaltojen etelävaltioissa. Eeva Hellström ... 125 4b. Metsänviljelyn edistäminen Teksasissa. Pentti Hyttinen ... 141 5. Metsien väheneminen ja metsälait kehitysmaissa. Gerardo Mery ... 157 OSA II SUOMEN TAPAUSTUTKIMUKSET 6. Yksityismetsälain vastaisen metsänhävityksen taustatekijät. Eeva Hellström ... 175 7. Metsätalouden asiantuntijavalta Mera-kaudella. Marja Eriksson ... 251 8. Etujärjestöjen vaikutus Metsä 2000 -ohjelman syntyyn. Aino-Marjatta Metz ... 271 9. Ympäristötietoisen metsäpolitiikan strategia. Matti Palo ... 307
Keywords: metsäpolitiikka; metsälait; kehitysmaat; Metsä 2000 -ohjelma; Mera-ohjelma; Yhdysvaltojen etelävaltiot; Teksas; Suomi; Saksa; Ruotsi; Iso-Britannia