Luontomatkailun ohjelmapalveluyritysten toiminta Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa : kehittämistarpeet, yhteistyö ja tulevaisuus - Kittilä, Anne; Jokinen, Mikko; Kauppinen, Petri; Maaninka, Pasi (Metsäntutkimuslaitos, 2011)
Tutkimuksessa selvitettiin Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa tai sen lähialueilla toimivien luontomatkailun ohjelmapalveluyritysten näkemyksiä puiston ja sen lähialueiden käytöstä ja kehittämistarpeista. Tutkimuksessa haastateltiin kaikkiaan 63 yritystä, joka kattaa 72 % tutkimuksen aihepiiriin kuuluvista yrityksistä. Yritykset sijaitsevat Kittilän, Kolarin, Muonion ja Enontekiön alueella. Tutkituista yrityksistä 43 % toimii puistossa. Näistä yrityksistä valtaosa on tyytyväinen puiston tarjoamiin rakenteisiin, palveluihin, puiston hoito- ja käyttösuunnitelmaan ja yhteistyöhön Metsähallituksen kanssa. Kansallispuiston markkinointiin sekä yritysten tarpeiden huomioimiseen toivottiin parannusta, samoin kommunikaatioon yritysten ja Metsähallituksen välillä. Osa yrittäjistä katsoi, ettei Metsähallitus kohtele kaikkia yrityksiä tasapuolisesti. Valtion metsätalouteen puiston lähialueilla suhtauduttiin kriittisemmin kuin yksityismetsätalouteen. Yhteistyö muiden yrittäjien kanssa sujuu pääsääntöisesti hyvin, porotalouden kanssa ilmenee jonkin verran ristiriitatilanteita. Tulevaisuudelta valtaosa yrittäjistä uskoo ja toivoo varsin maltillista noin 10 % kasvua matkailun majoituskapasiteettiin. Kaivoshankkeiden vaikutuksista ei ollut vahvaa mielipidettä, tuulivoimaloiden arvioitiin olevan jonkin verran ongelmallisia. Globaalit muutokset nähtiin suurimpina uhkina tulevaisuudessa. Tutkimuksen on tilannut Ruralpolis-hanke Tunturi-Lapin osaamiskeskuksesta.