Bioaktiivisten peptidien tuottaminen ja karakterisointi - Pihlanto-Leppälä, Anne; Korhonen, Hannu J. T (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Maatalouden tutkimuskeskuksessa on noin 10 viimeisen vuoden ajan tutkittu maidon proteiinien biologisia ominaisuuksia. Sekä natiiveilla että maidon proteiinien hajoamisessa muodostuvilla peptideillä on todettu olevan erilaisia biologisia ominaisuuksia. Näitä peptidejä on todettu muodostuvan fermentoiduissa maitovalmisteissa ja myös ruoansulatuskanavassa. Maidon uudet sovellukset -tutkimusohjelman puitteissa olemme keskittyneet verenpainetta alentavien, immuunijärjestelmää moduloivien sekä bakteerien kasvuun vaikuttavien peptidien ja proteiinihydrolysaattien tutkimiseen. Tunnistimme lukuisia heraproteiineista ja kaseiineista lohkeavia peptidejä, joilla on verenpainetta alentavaa vaikutus in vitro. Maitohappobakteereilla fermentoiduilla ja ruoansulatusentsyymeillä hajotetuilla heraproteiineilla todettiin myös immunomoduloivia ominaisuuksia. Heraproteiinihydrolysaattien todettiin lisäksi hidastavan Escherichia coli JM103 -kannan kasvua. Tutkimuksessa saatuja tuloksia voitanee käyttää hyväksi kehitettäessä terveyttä edistäviä elintarvikkeita.
Keywords: Re; bioaktiiviset peptidit; heraproteiinit; maito; hera; valkuaisaineet; kaseiini; peptidit