Virallisten lajikekokeiden tulokset 2007-2014 - Laine, Antti; Högnäsbacka, Merja; Kujala, Marja; Niskanen, Markku; Jauhiainen, Lauri; Nikander, Hannele (Luonnonvarakeskus (Luke), 2015)
Virallisia lajikekokeita tehdään uusien kasvilajikkeiden viljelyarvon arvioimiseksi. Tiedot kasvilajikkeiden satoisuudesta, viljelyominaisuuksista ja sadon laadusta auttavat viljelijöitä ja pellon tuotteiden jalostajia valitsemaan oikeat lajikkeet käyttöönsä. Myös kasvilajikeluetteloon otettavat lajikkeet päätetään virallisten lajikekokeiden tulosten perusteella. Lajikkeiden viljelyarvoa arvioidaan käytännön viljelyä vastaavissa kenttäkokeissa, joissa uusia lajikkeita verrataan tunnettuihin mittarilajikkeisiin. Kokeet toteutetaan valtakunnallisesti kattavasti, vuonna 2014 viidellätoista eri koepaikalla. Lisäksi järjestetään erityisiä kokeita viljojen taudinkestävyyden ja ohralajikkeiden happamuudenkestävyyden selvittämiseksi. Leipäviljoista tehdään leivontakokeet. Uuden kasvilajikkeen viljelyarvo selvitetään kahden vuoden kokeilla. Monivuotisilla nurmikasveilla koejakso kestää kuitenkin perustamisvuoden jälkeen kolme satovuotta. Lajikeluetteloon hyväksytyistä lajikkeista voidaan peruskoejakson jälkeen tehdä täydentäviä neuvonnallisia kokeita. Lajikekokeiden tulokset esitetään kahdeksan vuoden yhdistelminä. Tulokset analysoidaan käyttäen lineaarisia sekamalleja
Keywords: Maatalous - yleistä, maatalousekonomia,maatalousneuvonta, maaseudun kehittäminen; lajikkeet; leipävilja; rehuvilja; palkokasvit; öljykasvit; nurmikasvit; peruna