Kalojen rehunkulutus paljastuu röntgenissä - Kause, Antti (Maaseudun Tulevaisuus, 2006)
Viljeltyjen kalojen yksilöllinen rehunkulutus voidaan mitata syöttämällä niille rehua, jossa on röntgenkuvassa näkyviä pieniä lasikuulia. Menetelmällä pystytään mittaamaan tuhansien kirjolohiyksilöiden rehunkulutus. Toisaalta rehunkulutus vaihteli päivästä toiseen ennakoitua enemmän. Siksi yksilöiden rehunkulutuksen mittaamisessa tarvitaan useita toistomittauksia ja kalat tulisi myös mitata kasvun eri vaiheissa. Menetelmällä on tutkittu kirjolohen ja siian eläinjalostusohjelmissa rehutehon jalostettavuutta.
Keywords: Re; siiat; kirjolohi; rehunkulutus; syönti; ruokinta; lohikalat; kalat; jalostus; valinta; jalostusmenetelmät; kalanviljely; röntgenkuvaus