Långtidsinverkan av syrabehandlat foder hos mink : resultat från andra året - Koskinen, Nita; Mikkola, Timo; Lassen, Tor Mikael; Sepponen, Juhani; Rekilä, Teppo (fi, 2010)
Undersökningens försöksdel är fortfarande på gång. Försöket har framskridit och fortsätter enligt planerna. Försökets mål är att undersöka syrabehandlingens långtidsverkan, så vi får det slutliga resultatet sommaren 2010 under den tredje valpningssäsongen. Honorna har valpat två gånger. Det andra årets valpresultat var dåligt, vid försöket fanns mycket tomma honor, och förklaringen kan vara ljusintensiteten och ljusrytmen i minkhallen. Alla honor (5 st, syskon i olika grupper), som parats med flera enstaka hanar, var tomma och de tomma honorna fördelades ganska jämnt i alla grupper. Ljusintensiteten styr hanarnas spermatogenes, och hanarna behöver för spermautvecklingen en dagsljusrytm som är flera veckor längre än vad honorna behöver för brunstutvecklingen. Med avseende på uppmätta variabler har det i detta skede av försöket observerats mycket litet skillnader mellan grupperna. Ursprungligen var hypotesen att de eventuella skillnader som fodrets syrabehandling skulle komma att medföra för minkarnas tillväxt och valpresultat syns först efter en längre tids användning. Vi väntar med spänning på resultaten från den sista d.v.s. avelssäsongen.
Keywords: Ko; turkiseläimet; rehut; ruokinta