Ajastaika 1867: suurkato historiallisten kasvifenologiahavaintojen aikaikkunassa - Holopainen, Jari; Helama, Samuli (Suomen biologian seura Vanamo, 2024)
Vuodenkiertoon eli ajastaikaan sisältyvät vuodenajat ovat rytmittäneet maatalousyhteiskunnan elämänmenoa vuosisatojen ajan. Yksi poikkeuksellisimmista kevääntuloista koettiin vuonna 1867. Sitä seurasivat syyskuun alussa hallat, jotka aiheuttivat suurta tuhoa viljelyksille. Ajastaika 1867 muuttui vuodenaikojen vaihtuessa nälkävuodeksi 1867–1868. Kuinka poikkeuksellisesta kevääntulosta oli tuolloin kyse? Tarkastelumme pohjaa luonnonharrastajien eri puolelta Suomea v. 1750–1955 ja v. 1961–1965 keräämiin kasvifenologiahavaintoihin.
Keywords: kasvifenologia; nälkävuodet