Keski- ja Itä-Euroopan siirtymätalousmaiden metsäteollisuus - Pirhonen, Ilkka; Marttila, Juhani (Finnish Forest Research Institute, 2012)
Raportissa tutkitaan Keski- ja Itä-Euroopan siirtymätalouksien raakapuun, puutuoteteollisuuden tuotteiden sekä massa- ja paperiteollisuuden tuotteiden tuotantoa ja kulutusta. Tutkimusalueeseen kuuluvat Latvia, Liettua, Puola, Romania, Slovakia, T ekki, Ukraina, Valko-Venäjä ja Viro.Alueiden maiden välillä on suuria eroja metsäsektorin tuotannon rakenteessa ja tuotteiden kulutuksessa. Alue on kokonaisuudessaan raakapuun nettoviejä. Etenkin puutuoteteollisuuden monilla toimialoilla alue on nettoviejä, mutta massa- ja paperiteollisuuden tuotteiden osalta maat ovat pääosin nettotuojia. Metsäsektorin useimmilla toimialoilla eri puutuotteiden kulutus asukasta kohti on merkittävästi alhaisempi kuin EU-27:n alueella. Erityisesti Ukrainan ja Valko-Venäjän tuotanto ja kulutus on vähäistä.Kokonaisuudessaan Baltian maat muodostavat tärkeän puunjalostuksen keskittymän. Absoluuttisesti Puola on selvästi merkittävin maa alueella tuotannon ja kulutuksen määrän perusteella.Koko tutkimusalueen alueen suurehko väestöpohja ja pääosin nopeasti kasvava talous tarjonnevat tulevaisuudessa uusia liiketoimintamahdollisuuksia yritysyhteistyössä ja viennissä. Mikäli bioenergian käyttö, huonekaluteollisuus ja puurakentaminen kehittyvät alueella suotuisasti, tällä on välillisesti vaikutusta myös raakapuun ulkomaankauppaan sekä ensimmäisen ja toisen asteen jalosteiden tuotantoon ja kulutukseen.
Taitto: Sari Elomaa
Keywords: Itä-Eurooppa; Keski-Eurooppa; massateollisuus; metsäteollisuus; paperiteollisuus; puutuoteteollisuus; siirtymätalous