Politiikkasuositus: Metsärahastoja ja niiden ulkomaisia sijoittajia hyödyttäviin veropohjan aukkoihin tulee puuttua - Viitala, Esa-Jussi; Nykänen, Pekka; Hietanen, Saara; Finér, Sonja; Korhonen, Olli; Urpilainen, Matti; Valonen, Matti (Luonnonvarakeskus, 2023)
Ulkomaisten sijoittajien Suomesta saamia metsätuloja ei aina voida verottaa Suomessa. Verotushaasteita ilmenee erityisesti ulkomaisten metsärahastojen kautta tehdyissä sijoituksissa. Tilanteen korjaaminen edellyttää muutoksia sekä kansalliseen verolainsäädäntöön että Suomen muiden valtioiden kanssa tekemiin verosopimuksiin. Suomen tulisi turvata nykyistä paremmin verotusvaltansa metsätulojen osalta. Sama tarve koskee metsäkiinteistöjen luovutusvoittoja. Lisäksi varsinkin piensijoittajille avoimilta metsärahastoilta tulisi vaatia nykyistä huomattavasti läpinäkyvämpää ja tarkempaa raportointia sijoittajasuojan näkökulmasta.
Keywords: sijoitusrahastot; metsänomistus; metsäsijoittajat; metsäverotus; verosuunnittelu