METSO-yhteistoimintaverkostojen seuranta 2011 - Rantala, Mirja; Hytönen, Marjatta; Koskela, Terhi (Finnish Forest Research Institute, 2012)
Tammikuussa 2012 kerättiin seuranta-aineisto METSO-yhteistoimintaverkostoilta koskien niiden toimintaavuonna 2011. Kysely koostui neljästä osasta; ekologisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta ulottuvuudestasekä sidosryhmäyhteistyötä koskevasta kartoituksesta. Kestävyyden kunkin ulottuvuuden alla oli joukko mittareita, jotka kuvaavat verkostohankkeiden toimintaa. Tulokset osoittavat verkostojentoiminnan päässeen hyvin käyntiin ja hankkeiden ekologisten tulosten kohentuneen vuodesta 2010.Vuonna 2011 on solmittu runsaasti suojelusopimuksia sekä tehty luonnonhoitoa ja sen suunnittelua. Hankkeiden taloudelliset vaikutukset ovat jääneet edelleen vaatimattomiksi, ja verkostojen kytköksetelinkeinoelämään ovat heikot. Verkostojen vaikutukset mm. luonnon virkistyskäyttöön ja aitoon metsänomistajien osallistumiseen vaativat vielä kehittämistä. Hankkeet ovat onnistuneet hyvin METSOnmarkkinoinnissa, viestinnässä ja metsänomistajien ja -ammattilaisten koulutuksessa sekä luoneet uusia innovaatioita ja toimintamalleja.
Taitto: Anne Siika
Keywords: METSO-ohjelma; metsänomistajat; monimuotoisuus; seurannat; yhteistoimintaverkostot