Maitohorsman (Ebilobium angustifolium) fermentoinnin optimointi - Galambosi, B.; Galambosi, Zs.; Shikov, A. N.; Kosman, V. M.; Pozharitskaya, O. N.; Kauppinen, S.; Makarov, V. G. (Luonnonvarakeskus, Luke, 2016)
Maitohorsman (Epilobium angustifolium L.) fermentoiduista lehdistä valmistettua teetä (Ivan tsaj, Ivan-tee, Koporjen tee) käytetään Venäjälle perinteisesti vatsahaavojen, mahakatarrin ja nukkumisvaikeuksien hoitoon. Ivan-teen aineksen perinteinen valmistusmenetelmä sisältää useita käsityötä vaativia vaiheita. Vuosien 2012–14 aikana SPECICROP-hankkeessa tehtiin useita koesarjoja, joissa fermentoitua teetä valmistettiin maitohorsman versoista. Kokeet tehtiin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (nykyisin Luonnonvarakeskus) Mikkelissä yhteistyössä Venäjällä toimivan Pietarin Farmasia-Instituutin kanssa. Tuloksien pohjalta todettiin, että Ivan-tee voidaan valmistaa kaupallisessa mittakaavassa maitohorsman 40 cm pitkistä tuoreista versoista. Koetulosten pohjalta tuotantoprosessin eri vaiheet optimoitiin ja ne esitellään ehdotetussa tuotantomenetelmässä. Kuvattu menetelmä sopii pienen yrityksen olosuhteisiin.
Keywords: Epilobium angustifolium; fermentointimenetelmä; tekninen suositus; fermentointi; menetelmät; suositukset