High Tech Egg suomalaisen kananmunan uudet muodot - Hiidenhovi, Jaakko (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Kananmuna on eräs kaikkein edullisemmista ihmisravinnoksi soveltuvista elintarvikkeista. Se sisältää runsaasti korkealaatuista proteiinia, arvokkaita kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Lisäksi kananmunalla on monia elintarvikkeiden kannalta tärkeitä toiminnallisia ominaisuuksia, kuten vaahtoutuvuus, geeliytyvyys ja emulgoitavuus. Kananmuna tarjoaakin mahdollisuuksia uusiin bioteknisiin sovelluksiin niin elintarvike-, lääke-, kosmetiikka- kuin bioteknologiaa hyödyntävässä teollisuudessa. Toisaalta kananmunia ei Suomessa jalosteta pitkälle. Noin 90 prosenttia maassamme tuotetuista munista käytetään kuorimunina ja loput munajalosteina elintarvikekäytössä ja ns. non food tuotannossa. Suomalainen kanamuna ei tulevaisuudessa menesty vain perinteisen bulkkituotannon avulla, vaan sen rinnalle on etsittävä uusia mahdollisuuksia erityisesti huipputeknologiasta ja uusista sovelluksista. Suomessa kymmenen vuotta sitten käynnistynyt tutkimus kananmunan laadun kehittämiseksi on nyt laajentunut. Tavoitteena on kehittää kananmunan bioteknologisia sovelluksia. Näiden uusien sovellusten tuotteistaminen on tavoitteena Maatalouden tutkimuskeskuksen, Turun yliopiston ja elintarviketalouden kehittämisyhtiö Agropolis Oy:n tutkimusohjelmassa nimeltään High Tech Egg . Näiden lisäksi, tutkimukseen osallistuu myös yrityksiä. Tutkittavana ovat erityisesti kananmunasta saatavat biologisesti aktiiviset komponentit, jotka soveltuvat terveyttä edistävien ns. funktionaalisten elintarvikkeiden ainesosiksi. Lisäksi on tutkittu, miten kanan ruokinta vaikuttaa kananmunan keltuaisen rasvakoostumukseen. Tavoitteena on lisätä ravitsemuksellisesti arvokkaiden omega-3-rasvahappojen määrää. Meneillään on myös hankkeita, joissa tutkitaan vasta-aineiden tuottamista kananmunassa ja kehitetään eristysmenetelmää korkealaatuisen lesitiinin valmistamiseksi.
Keywords: Ko; kananmunat; elintarvikkeet; terveysvaikutukset; non food -tuotanto; rasvahapot; vasta-aineet; fosfolipidit; erotusmenetelmät; uutto