Väkirehutason ja ruokinnan jaksottamisen taloudellinen merkitys naudanlihantuotannossa - Nissi, Veli-Pekka; Pietola, Kyösti (Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos, 1999)
Maatalouden taloudellisen tutkimuslaitoksen (MTTL) tutkimuksessa selvitettiin väkirehutason ja sen jaksottamisen vaikutusta sonnien kasvatuksen taloudelliseen tulokseen. Tutkimus perustuu Maatalouden tutkimuskeskuksessa (MTT) tehtyjen ruokintakokeiden tuloksiin. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää voidaanko naudoilla esiintyvän kompensatorisen kasvuominaisuuden avulla parantaa naudanlihan tuotannon kannattavuutta Suomessa. Kompensatorinen kasvuominaisuus tarkoittaa sitä, että nauta pystyy ainakin osittain korvaamaan niukalla väkirehuruokinnalla menettämäänsä kasvua myöhemmin, jos rehun energiapitoisuutta ja väkirehuruokintaa lisätään. Toisaalta voimakkaalla alkuruokinnalla saavutettu suuri kasvunopeus kostautuu loppuruokinnassa kasvua hidastavasti ja rehuhyötysuhdetta alentavasti. Tulosten mukaan runsaalla väkirehuruokinnalla saavutettiin parempi teurasarvo ja parempi taloudellinen tulos kuin niukalla väkirehuruokinnalla. Runsaalla väkirehutasolla sonnit saivat koeaineistossa keskimäärin kolme kiloa väkirehun kuiva-ainetta päivässä. Runsaan väkirehumäärän jaksottamisella kasvatuskauden eri vaiheisiin ei saatu taloudellista hyötyä siitäkään huolimatta, että jaksotuksessa hyödynnettäisiin rehujen kausihintavaihtelua. Toisaalta tulokset osoittavat, että niukalla väkirehuruokinnalla väkirehun jaksottaminen runsaammin loppuruokinnalle kannatti paremmin kuin tasaisen niukka väkirehuruokinta.

This study estimates gains from utilizing compensatory growth characteristics of bulls in beef production under the Finnish production conditions. The data are animal experiments in which bulls are fed using alternative sequences of concentrated, high energy feeds. The growth period of the sample animals was split into two periods: early period and late period. When feeding ratios are averaged over the animals full growth period data have two levels of energy feeds: low and high. But conditional on the average energy feed level the sub periods can have either below average, average, or above average of energy feeds. The compensatory growth characteristics are observed in the groups in which the energy feed is first below average and then above average. In the economic analysis, the efficient sequencing of feeding ratios accounts for seasonally varying feed prices. The results suggest that under the Finnish production conditions there are only limited possibilities to gain from compensatory growth characteristics of bulls. Even if a large seasonal variation in feed prices exists, the low price pasture period is so short in Finland that only very limited benefits can be generated through an efficient sequencing of feeding ratios. The compensatory growth characteristics could be used to substantially increase returns only conditional on low average energy feed ratios. Nevertheless, under current prices low energy feed ratios are not optimal. High energy feed levels distributed over the bull s full growing period will generate the highest returns.
Keywords: Ma; Ko; ayshire sonnit; kompensatorinen kasvu; Suomi; taloudellisuus; compensatory growth; ayshire bulls; economics; Finland