Viljelysienten markkinat ja tuotantoedellytykset - Vilppunen, Pekka (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Maatalouden tutkituista non-food -tuotantovaihtoehdoista kuitupellavan bioteknisen liotukseen perustuvan jatkojalostusketjun kehittäminen on edennyt jo niin pitkälle, että jalostuksen sivutuotteille on etsitty hyötykäyttömahdollisuuksia. Tavoitteena on koko pellavaraaka-aineen hyödyntäminen mahdollisimman tarkasti ja kilpailukykyisesti. Hankkeessa selvitettiin vuosina 1997 1998 pellavapäistärekasvualustalla tuotettujen viljelysienten, osterivinokkaan ja siitakkeen, teollisen tuotannon mahdollisuudet pääkaupunkiseudulla. Markkinatutkimuksen tulokset osoittivat, että pääkaupunkiseudulla toimivalla sienimöllä näyttäisi olevan mahdollisuudet toimia ja saada markkinoita.

The production of exotic mushrooms has expanded rapidly in recent decades. Since the availability of conventional substrate material is restricted, mushroom growers are looking for cost-effective and environmentally friendly alternatives. Clean, uniform quality flax shives, which are by-products of the enzymatic retting process, are a potentially interesting raw material for the production of lignivorous mushrooms. The results of a marketing study suggest that there might be a good business niche for mushroom producers using flax in the cultivation of mushrooms.
Keywords: Ka; kuitupellava; kasvualusta; sienet; viljely; markkinat; markkinatutkimus; flax; waste; growing; markets; market research