Toisen lyhytpäiväkäsittelyn vaikutus Korona-mansikan kukkien lukumäärään ja kukinnan ajoittumiseen - Mäki, Hannu (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Kokeessa tutkittiin lyhytpäiväkäsittelyjen vaikutuksia mansikan (Fragaria x ananassa Duch. Korona) kukintaan kasvihuoneoloissa. Kaikille taimille annettiin ensin kukintainduktion varmistamiseksi kolmen viikon mittainen lyhytpäiväkäsittely (LP1). Käsittely alkoi 28.9. 1998. Toinen kolmen viikon lyhytpäiväkäsittely (LP2) alkoi 0, 3, 6, 9, tai 12 viikon kuluttua LP1-käsittelyn päättymisestä. Kontrollikäsittely sai vain LP1-käsittelyn. LP-käsittelyn aikana osaston päivänpituus oli 12 h ja lämpötila 15 °C. Muuten taimet kasvatettiin pitkänpäivän oloissa (18 h valojakso ja 17 °C lämpötila). Kontrollitaimet aloittivat kukinnan yhden kuukauden ja kaksi LP-käsittelyä saaneet noin kahden kuukauden kuluttua LP1-käsittelyn päättymisestä. Joulukuussa kontrollitaimissa oli enemmän kukkia kuin niissä taimissa, jotka olivat kolme tai kuusi viikkoa pitkänpäivän osastossa lyhytpäiväkäsittelyjen välillä. Tammi-huhtikuun tarkastelujaksolla havaittiin merkittävä ero eri tavoin jaksotettua LP-käsittelyä saaneiden taimien välillä. Taimet, jotka olivat saaneet lyhytpäiväkäsittelyt yhtäjaksoisesti, kehittivät kukkia aikaisemmin kuin taimet, joille annettu lyhytpäiväkäsittely oli jaettu kahteen, kolmen viikon hyötöjakson toisistaan erottamaan osaan. Pidempiin LP-käsittelyjen välisiin hyötöjaksoihin jääneiden taimien kukkien määrässä ei ollut keskinäisiä eroja. Kokeen päättyessä (1.5. 1999) kaikkien käsittelyjen taimiin oli kehittynyt kokeen aikana kutakuinkin yhtä paljon kukkia.

Effect of second short-day treatment on the number of flowers and time of flowering in strawberry c. Korona The effects of second short-day treatment on strawberry (Fragaria x ananassa Duch. Korona ) flowering under greenhouse conditions were studied. The experiment began on 28 September 1998, whereafter the plants were exposed to short-day treatment during 21 days (SD1) (12 h photoperiod, 15C). Control plants received SD1 only, but the other plants received second short-day treatment (SD2), beginning 0, 3, 6, 9 or 12 weeks after the end of SD1. After 21 days of SD, the plants were returned to long-day conditions (18 h photoperiod, 17C). Control plant began to flower one month, and plants subjected to SD2 two months, after the end of SD1. In December, control plants had initiated more flowers than had plants receiving SD2 three or six weeks after SD1. The plants that received continuous six-week SD treatment initiated flowers earlier in February than did plants receiving SD2 three weeks after SD1. If the period between two SD treatments was longer than three weeks, there was no difference in the number of flowers between treatments in January-April. By the end of the experiment (1 May 1999) equal numbers of flowers had developed in all treatments.
Keywords: Pu; mansikat; Fragaria x ananassa; kasvihuoneviljely; kukinta; kukintainduktio; päivänpituus; strawberries; Fragaria x ananassa; greenhouse culture; flowering; flower induction; photoperiod