Taloudellisesti optimaalisista harvennuksista ja kiertoajoista männylle ja kuuselle - Hyytiäinen, Kari; Tahvonen, Olli; Valsta, Lauri (Finnish Forest Research Institute, 2010)
Yksi osio Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion ja Metsäntutkimuslaitoksen metsänhoidon suositusten kehittämiseksi vuonna 2005 perustetuista konsortiosta käsitteli harvennusmalleja ja kiertoaikoja. Tämä työ johti uusiin Hyvän Metsähoidon Suosituksiin, jotka julkaistiin 2006 (Metsätalouden kehittämiskeskus, Tapio 2006). Samassa yhteydessä Maa- ja metsätalousministeriö muutti myös metsäasetusta siten, että muun muassa kiertoaikoja koskevia rajoituksia lievennettiin (MMMA 528/2006). Suosituksia ja asetuksen muutosta koskevaan taustatyöhön pyydettiin mukaan metsäekonomisen tutkimuksen edustajia. Yhteistyö konkretisoitui taloudellisiksi laskelmiksi, joiden avulla pyrittiin hahmottamaan optimaalisia harvennuksia ja kiertoaikoja männylle ja kuuselle. Oheisessa raportissa kuvataan miten tämä laskentatyö tehtiin vuonna 2005 ja mitkä olivat keskeisimmät taloudellisesti optimaalisia taimimääriä, harvennuksia ja kiertoaikoja koskevat tulokset.
Keywords: Ma; Faustmann kiertoaikamalli; harvennukset; kiertoajat; metsätalous; optimointi; puuntuotanto; optimointi; harvennusmallit; kiertoaika; metsätalous; kannattavuus