Teurastamoista saatavien sivujakeiden uudet prosessointimenetelmät ja hyötykäyttökohteet : Hyötyteuras-hankkeen 2009-2011 loppuraportti - Pihlanto, Anne; Pap, Nora; Silvenius, Frans; Kymäläinen, Maritta; Niemistö, Markku (MTT, 2012)
Teurastamot tuottavat runsaasti sivujakeita, Suomessa n. 240 000 tonnia vuodessa. Teurasveri-ja lihaluujakeita muodostuu eniten ja ne sisältävät runsaasti mielenkiintoisia, ravitsemuksellisesti ja taloudellisesti arvokkaita aineosia hyödynnettäviksi elintarvikkeissa ja muissa valmisteissa. Tämän hankkeen tavoitteena oli tuottaa kaupallisia tuotejakeita teurasverestä ja luujakeista sekä saavuttaa materiaalien mahdollisimman kokonaisvaltainen hyödyntäminen yhdistämällä eri käsittelyprosesseja. Projektissa onnistuttiin erottamaan kalvotekniikoilla ja entsymaattisella hydrolyysillä mielenkiintoisia tuotejakeita (plasmakonsentraatti, seerumikonsentraatti, luusta erotettu proteiinijae). Alustavien käyttösovellustestien perusteella nämä jakeet soveltuvat esim. makkara- ja kinkkutuotteisiin. Materiaalien kokonaisvaltainen hyödyntäminen vaikuttaa positiivisesti myös toiminnan ympäristövaikutuksiin, mikä todettiin mm. plasmakonsentraattituotannon LCA-tarkastelun tuloksena. Tässä projektissa selvitetyillä kokonaisprosesseilla ja tuotteilla todettiin saavutettavan monia hyötyjä, mutta ne eivät vaikuta olevan vielä liiketaloudellisesti perusteltuja, jotta päästäisiin teollisiin investointeihin. Projektin tulosten vieminen käytäntöön vaatii vielä isomman mittakaavan, jopa teollisuusmittakaavan prosessikehitystä, mitä toisaalta olisi hyvä päästä toteuttamaan mahdollisimman pian, jotta on tuotantovalmiuksia, kun markkinat avautuvat.

Slaughterhouses produces a variety of different by-products. In Finland, the total amount is 240 000 tons annually. At present the use of slaughterhouse by-products is under changing state as the amount used for feeds by fur animals have gradually been decreasing and is believed to decrease still. In response to this problem there is a great need to find new applications for slaughterhouse by-products. Especially, blood and bone fractions are produced large quantities of and they are rich in valuable components that can be applied in food and other products. This project aimed to produce fractions from blood and bones to obtain comprehensive utilization of material combining different treatments. We managed to isolate interesting fractions, like plasma and serum concentrate as well as protein fraction from bones using membrane filtration and enzymatic hydrolysis. Preliminary studies indicated that the fractions are suitable for sausage and ham products. According to the results, the plasma separation process is competitive in relation to the alternative use in fur animal feed. The plasma separation process can reduce environmental impacts, when it replaces soya protein. In this project, the reported processes and products showed many benefits, but at present they are not economically justified in order to achieve industrial investments. The application of results into practice, however, requires further larger-scale, even in industrial-scale process development. On the other hand, it would be good to implement as soon as possible, so that the production capacity is ready when the markets opens up.
Keywords: Re; Teurasveri; luu; proteiini; kalvotekniikat; hydrolyysi; terminen käsittely; elinkaarianalyysi; blood; bone; protein; membrane techniques; hydrolysis; thermal treatment; lifecycle assessment