Occurrence of arbuscular mycorrhizal fungi in different cropping systems at Cochabamba, Bolivia (Research Note) - Vestberg, Mauritz; Cardoso, Marcelo; Mårtensson, Anna (Agricultural Research Centre of Finland, 1999)
Tutkimuksessa selvitettiin arbuskelimykorritsasienten (AMS) esiintymistä Mayor de San Simon-yliopiston viljelyjärjestelmäkokeessa Cochabamban kaupungissa, Boliviassa. Alue sijaitsee n. 2600 metrin korkeudessa ja siellä vallitsee kuivahko lauhkea ilmasto. Maanäytteitä kerättiin toukokuussa 1994 viideltä peltolohkolta, yhdeltä luonnonlaitumelta ja yhdeltä viljelemättömältä alueelta, jossa oli eukalyptuspuiden alla luontaista kasvillisuutta. Maanäytteistä laskettiin AMS-itiöiden määrät ja sienet pyrittiin luokittelemaan myös lajin mukaan. AM-sieniä pyydystettiin maasta myös Tagetes-kasvin avulla. Joistakin sienilajeista perustettiin puhdasviljelmiä heinäratamon juuristoon. Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäisen kerran AM-sienten esiintymistä Boliviassa. Alueelta löydettiin neljään sukuun kuuluvia sienilajeja; Glomus, Entrophospora, Sclerocystis ja Scutellospora. Glomus-sukuun kuuluvia sienilajeja määritettiin ylivoimaisesti eniten (90 %). Luonnonlaitumella maassa oli yli kolme kertaa enemmän AMS-itiöitä kuin eri tavalla lannoitetuissa peltolohkoissa, joissa viljeltiin maissia, palkokasveja ja heinäkasveja. Myös viljelemätön luonnonkasvillisuuden alue sisälsi vähemmän AMS-itiöitä kuin luonnonlaidun.

The occurrence of arbuscule-forming fungi in different cropping systems was investigated at Cochabamba in the province of Cercado, Bolivia. The cropping systems included grain and mixed pasture systems, with or without fertilization and agrochemicals. Geographically, the soils studied were situated at 17°23'9'' southern latitude and 66°9'35'' western longitude and a mean height of 2600 m above sea level. Spores of four arbuscular mycorrhiza fungi-forming genera were observed; Glomus Tul. & Tul., Entrophospora Ames & Schneider, Sclerocystis Berk. & Broome emend. Almeida & Schenck and Scutellospora Walker & Sanders. Glomus was the dominating genus, followed by Sclerocystis; Scutellospora and Entrophospora were observed occasionally. A cropping system consisting of a native pasture without any fertilization or other plant or soil treatments had the highest numbers of spores and the highest species richness, i.e. eight out of nine species identified. The mycorrhizal diversity measured with the Shannon-Wiener index did however not differ very much between cropping systems.
Keywords: Ka; Bolivia; mykorritsa; viljelyjärjestelmät; AMF spore densities; arbuscular mycorrhizal fungi; cropping systems; diversity index