Kliininen kaksoissokkotutkimus Bergenia–ravintolisästä - Nummela, A.; Joutsen, T.; Shikov, A. N.; Makarov, V. G.; Laajala, P.; Galambosi, B. (Luonnonvarakeskus, Luke, 2016)
Tämä tutkimus oli suunniteltu selvittämään Bergenia-ravintolisän vaikutusta ihmisen kestävyys- ja voimaominaisuuksiin. Tutkimuksessa oli kaksi koeasetelmaa: Bergenia-ravintolisän akuuttivaikutus sekä yhden viikon päivittäisen käytön vaikutus kestävyysominaisuuksiin ja lihasvoimaan. Tutkimus toteutettiin kaksoissokkona siten, että tutkittavat tekivät testit kahdesti: plasebolla ja Bergenia-ravintolisällä. Kolmekymmentä liikunnan harrastajaa jaettiin kolmeen ryhmään, jotka saivat yhden, kaksi tai neljä 100 mg:n kapselia, jotka sisälsivät joko sokeria (plasebo) tai Bergenia-uutetta ja sokeria. Plasebo- ja Bergenia testien järjestys arvottiin siten, että puolet kustakin ryhmästä teki ensin plasebotestit ja sen jälkeen Bergenia-testit ja puolet teki toisessa järjestyksessä. Kestävyystestinä oli maksimaalinen portaittain nouseva polkupyörätesti, jossa määritettiin maksimiteho, maksimilaktaatti, maksimisyke, maksimiventilaatio, maksimaalinen hapenottokyky (VO2max) sekä heti testin jälkeen RPE ja veren glukoosipitoisuus. Voimatesteinä olivat maksimaalinen isometrinen jalkaprässi sekä maksimaalinen vertikaalinen kevennyshyppy. Tämän tutkimuksen tulokset osoittivat, että käytetyillä 100–400 mg:n Bergenia-ravintolisäannoksilla ei ollut juuri minkäänlaisia välittömiä tai yhden viikon päivittäisen käytön vaikutuksia kestävyys- tai voimaominaisuuksiin liikuntaa harrastavilla miehillä. Myöskään haittavaikutuksia ei ilmennyt. Aikaisemmassa tutkimuksessa on osoitettu, että käyneiden Bergenia-lehtien uutteella voidaan parantaa hiirien maksimaalista uintisuoritusta kontrolliryhmään verrattuna. Nyt tehdyn tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että luultavasti tutkimuksen annoskoko ja käyttöajan pituus eivät olleet sopivia ihmiselle ja tulevaisuudessa pitäisi kokeilla ihmisellä muita annoskokoja.
Keywords: Bergenia; ravintolisät; kestävyys; voima; ravintoainevalmisteet