Effects of milk fat, unhydrogenated and partially hydrogenated vegetable oils on fat metabolism of growing pigs : II. Changes in serum cholesterol and triglyceride levels - Kemppinen, Asmo; Jauhiainen, Matti; Kankare, Veikko; Valaja, Jarmo; Alaviuhkola, Timo; Aro, Antti; Antila, Pirkko (Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science, 1993)
Maitorasvan, kerman, rypsiöljyn, auringonkukkaöljyn ja osittain hydratun auringonkukkaöljyn vaikutuksia seerumin kolesteroliin ja triglyserideihin tutkittiin viidelläkymmenellä koesialla (pääsiassa risteytyseläimiä). Porsaille syötettiin 88 vuorokauden ajan perusrehua (2 % rasvaa), johon oli lisätty koerasvoja tai -öljyä 30 % bruttoenergiasta. Maitorasvaa saaneilla sioilla seerumin kokonaiskolesterolipitoisuus oli 3,47 mmol/l a kermaryhmän sioilla 3,48 mmol/l kokeen lopussa. Arvot olivat merkitsevästi (P<0,001) korkeammat kuin rypsiöljy- (2,97 mmol/l), auringonkukkaöljy- (2,97 mmol/l) tai hydratun auringonkukkaöljyryhmän (2,91 mmol/l) sioilla. Osittain hydratun auringonkukkaöljyn korkealla trans-rasvahappopitoisuudella (36,5 %) ei todettu vaikutusta seerumin kolesteroliarvoihin. Tulos näyttäisi vahvistavan käsitystä, että dieetin trans-hapot vaikuttavat seerumin kolesteroliarvoihin vain vähän, jos dieetin kolesterolipitoisuus on alhainen. Maitorasvaa saaneiden sikojen kolesterolipitoisuus nousi myös HDL-fraktiossa, mutta ero kasvirasvaryhmien sikoihin ei ollut tilastollisesti yhtä selvä (P<0,01) kuin kokonaiskolesteroliarvoissa. Sekä koerasvojen rasvahappokoostumuksen erot että dieettien erilaiset kolesterolipitoisuudet olivat todennäköisesti syynä havaittuihin kolesteroliarvojen eroihin koeryhmien välillä.

Fifty mainly crossbred growing pigs were fed diets composed of a basal feed (2% fat) and supplemented 30% gross energy in the form of butter oil, cream, low erucic acid rapeseed oil (LEAR), sunflower oil or partially hydrogenated sunflower oil for 88 days in order to evaluate the effects of different food fats on their serum cholesterol and triglyceride levels. The levels of serum total cholesterol in the animals fed butter oil (3.47 mmol/l) and cream (3.48 mmol/l) were significantly (p<0.001) higher than those in the animals given rapeseed oil (2.97 mmol/l), sunflower oil (2.97 mmol/l) and hydrogenated sunflower oil (2.91 mmol/l). The high concentration of trans fatty acids (36.5%) in the partially hydrogenated vegetable oil had no influence on the cholesterol levels in comparison to the unhydrogenated vegetable oils. The results seem to confirm that dietary trans fatty acids only have a slight effect on serum cholesterol values when the dietary cholesterol concentration is low. The observed changes between the present dietary treatments were probably due to the different fatty acid compositions of the feed fats used and, partly, due to the different cholesterol levels of the diets.
Keywords: Re; rasvahapot; sianliha; eläinrasva; kasvirasva; kolesteroli; veri; cholesterol; trans fatty acids; butter oil; cream; rapeseed oil; sunflower oil