Lannoituksen ja mykorritsasiirrostuksen vaikutus yrtti- ja sipulikasvien menestymiseen turvetuotannosta vapautuneella suopohjalla - Räkköläinen, Mauri; Vestberg, Mauritz; Simojoki, Paavo; Kytölä, Voitto; Rahtola, Mikko (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Maatalouden tutkimuskeskuksen Laukaan tutkimus- ja valiotaimiasemalla tutkittiin vuosina 1991-1996 turvetuotannosta vapautuneen suopohjan viljelymahdollisuuksia. Yrtti- ja sipulikasveilla suoritetut kokeet perustettiin Vapo Oy:n Hankasalmen Läyniönsuolle. Vertailevia kokeita perustettiin myös kivennäismaalle. Kokeissa selvitettiin kasvien yleistä menestymistä suopohjalla sekä myös typpi- ja fosforilannoituksen vaikutusta niiden kasvuun ja satoon. Tämän lisäksi selvitettiin, lisääkö mykorritsasiirrostus suopohjalla kasvavien yrttien ja sipulin kasvua. Suopohjalla tutkittiin alustavasti yhteensä 37 yrttilajin viljelymahdollisuutta. Suotuisissa oloissa ja riittävällä lannoituksella yrttien sato oli suopohjalla samaa tasoa kuin kivennäismaalla. Alhaisella fosfori- ja kalilannoitustasolla sato ei kuitenkaan ollut puoltakaan kivennäismaalla saadusta sadosta. Typpilannoituksen lisääminen nosti monien yrttien satotasoa, mutta vaikutus ei ollut yhtä selvä kuin fosfori- ja kalilannoituksen. Suopohjalla kasvaneiden yrttien haihtuvien öljyjen pitoisuudet olivat samaa luokkaa kuin kivennäismaalla kasvaneiden yrttien. Kepasipulin sato oli suurempi suopohjalla kuin kivennäismaalla. Fosforilannoituksella oli voimakas vaikutus satoon. Parhaiten kepasipuli kasvoi alhaisella typpilannoitustasolla (50 kg/ha) mutta korkeammilla typpilannoitustasoilla (100-150 kg/ha) sato jopa pieneni. Myös valkosipulille riitti alhainen typpitaso. Valkosipulinkin sato parani selvästi fosforilannoituksen lisääntyessä. Mykorritsasiirrostus ei lisännyt iisopin, kirvelin, mäkimeiramin eikä timjamin kasvua suopohjalla. Sienijuuren siirrostus kepasipuliin sen sijaan lisäsi satoa keskimäärin 12 % vuonna 1995. Alhaisella fosforitasolla sienijuurikäsitellyn sipulin sato oli jopa 60 % suurempi kuin verranteen sato. Valkosipulin sato parani parhaimmillaan (vuonna 1995) keskimäärin 23 % sienijuuren ansiosta, mutta vuonna 1996 sienijuuren siirrostuksesta ei ollut hyötyä valkosipulille.

The feasibility of cultivating mined peat bogs was studied on the Läyniönsuo peat bog Hankasalmi, in a range of experiments carried out by the Laukaa Research and Elite Plant Station, with herbal plants, onion and garlic. For comparison, some experiments with herbal plants were also conducted on mineral soil. The main focus was on the effects of nitrogen and phosphorus fertilization on general growth, overwintering and the amounts of essential oils. The effect of mycorrhizal inoculation on yield was also studied. Thirty-seven herb species were studied. Under optimal growth conditions growth, yields of herbs were comparable to those obtained on mineral soil. At low phosphorus levels, however, the average yields of herbs at Läyniönsuo were only about 50% of those on mineral soil. Nitrogen fertilization also increased the yields of most of the herbal species studied, but the effect was not as strong as that of phosphorus. The amounts of essential oils in the leaves of herbs were approximately the same on the peat bog and the mineral soil. In contrast to the herbs, the yield of onion was higher (12%) on the peat bog than on the mineral soil. Increased phosphorus fertilization also increased the yields heavily. The effect of nitrogen, however, was different, the lowest nitrogen application (50 kg N/ha) producing higher yields than the higher applications (100-150 kg N/ha). The lowest nitrogen level was high enough for garlic, too. As with onion, increasing phosphorus applications also made for a marked in yields of garlic. Mycorrhizal inoculation of four herbal species did not increase their yield on the peat bog. However, mycorrhiza increased the average yields of onion and garlic by 12% and 23%, respectively, in 1995. At a low phosphorus fertilization level, 30 kg P/ha, mycorrhizal inoculation increased the yield of onion by as much as 60%. In contrast to the results for 1995, in 1996 the effect of mycorrhiza on the growth of onion and garlic was negligible.
Keywords: Ka; suopohja; sipulit; mykorritsa; fosforilannoitus; turvemaat; bog soils; peat soils; mined peat bog; arbuscular mycorrhiza; onions; garlic; herbs; nitrogen fertilizer application; phosphorus fertilizer application