Hyönteiset ruokaketjussa : Hygieniariskien hallinta rehuntuotannon kannalta - Mäki, Maarit (Luonnonvarakeskus, 2018)
Hyönteisten käytöstä rehuissa ja elintarvikkeissa on kiinnostuttu yhä enemmän, koska niiden käytölle on asetettu toiveita mm. ruuan tuotannon ekologisuuden parantamiseksi. Hyönteisten käytön taloudellinen merkitys voi olla tulevaisuudessa myös huomattava. Hyönteisten käytön hyväksymistä EU:ssa edistetään kansainvälisissä ja kansallisissa yhteisöissä ja verkostoissa. Hyönteisten tuotantoon ja käyttöön liittyviä tutkimuksia tehdään useissa tutkimuslaitoksissa ja yliopistoissa. Hyönteisistä saatu ravinto on oikein käsiteltynä turvallista ja terveellistä. Tähän liittyy viranomaisten varovaisuus ja huolellinen harkinta sekä yhteensopivuus muun elintarvikelainsäädännön ja siihen liittyvän muun lainsäädännön kanssa. Tässä raportissa tarkastellaan tilannetta vuonna 2017. Heinäkuun alusta lähtien v. 2017 hyönteisistä valmistetun valkuaisrehun käyttö kalojen ruokinnassa sallittiin EU:n lainsäädännön muutoksen perusteella. Vuoden 2018 alusta alkavaa uuselintarvikeasetuksen siirtymäaikaa ennakoiden kokonaisten hyönteisten elintarvikekäyttö sallittiin Suomessa, kuten oli jo tehty muutamassa muussa EU-maassa. Hyönteisten tuotannossa on noudatettava vastaavia käytäntöjä kuin muillakin tuotantoeläimillä. Mikrobiologisia ja kemiallisia riskejä on kartoitettu sekä hyönteisten ruokinnan että prosessoinnin kannalta. EFSA on julkaissut v. 2015 raportin, jossa on kuvattu hyönteisten tuotantoon ja käyttöön liittyviä riskejä. Tunnettujen ja tuotantoon hyväksyttyjen hyönteislajien osalta merkittävimpiin riskeihin osataan jo varautua. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan, koska hyönteisten kasvatukselle Suomessa on haasteita, joita muualla tehdyissä tutkimuksissa ei ole otettu huomioon. Hyönteisten tuotannossa on huomioitava myös eettiset ja eläinten hyvinvointiin liittyvät näkökulmat. Tämä kirjallisuusselvitys on osa Tekesin rahoittamaa Hyönteiset ruokaketjussa-hanketta, jota koordinoi Turun yliopisto. Hankkeen loppuraportti löytyy osoitteesta: http://www.utu.fi/fi/yksikot/fff/palvelut/kehitysprojektit/hyonteiset/Sivut/home.aspx
Keywords: Hyönteisruoka; hyönteisrehu; Tenebrio molitor; jauhomato; Acheta domesticus; kotisirkka