Typpilannoituksen tarkentamismahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa - Esala, Martti (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Typpilannoitussuositukset esitetään nykyisin taulukkoina lajikkeen, maalajin ja viljelyvyöhykkeen mukaan jaoteltuna. Suosituksia laadittaessa on otettu huomion lajikkeen satoisuus, kasvuaika ja korrenlujuus sekä sadon käyttötarkoitus. Typpilannoitusta lisäävinä tai vähentävinä tekijöinä otetaan huomioon tavoiteltava satotaso, esikasvi ja kasvinjätteiden maahankyntö. Myös typen huuhtoutumisriski arvioidaan nykyisin suosituksia päätettäessä. Tulevaisuudessa lienee mahdollista kehittää menetelmiä, joilla pystytään kasvukauden aikana määrittämään maasta kasveille vapautuva typpi tarkemmin, joko viljavuuslaboratoriossa, suoraan tilalla tai typen vapautumista kuvaavien mallien avulla. Näiden menetelmien käyttö voi olla kannattavaa varsinkin sellaisessa viljelyssä, jossa jää maahan huomattavia määriä kasvinjätettä tai käytetään karjanlantaa, joista vapautuu runsaasti typpeä kasvukauden aikana.
Keywords: Ka; lannoitus; suositukset; typpi; maaperä; analyysimenetelmät; määritys; menetelmät; karjanlanta; ennusteet; ennustaminen