Betalaktoglobuliinin rakennebiologiset ominaisuudet ja niiden maitoteknologinen ja immunologinen merkitys - Alatossava, Tapani; Jaakola, Veli-Pekka; Karppinen, Kirsi; Laajala, Pasi; Malinen, Hanna-Liisa; Marttinen, Nina; Rytkönen, Jani; Valkonen, Kaija (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Maa- ja metsatalousministerio on tukenut tutkimushanketta hBetalaktoglobuliinin rakennebiologiset ominaisuudet ja niiden maitoteknologinen ja immunologinen merkitys h vuodesta 1998 lahtien 200 000 mk:lla vuodessa. Hankkeen ensimmaisessa osassa on eristetty lehman- ja poronmaidon natiivia ja denaturoitunutta ÀLG:a ja kehitetty menetelmat ÀLG:n puhdistamiseksi. Preparatiivisella menetelmalla voidaaan puhdistaa suuria maaria denaturoitunutta ÀLG:a ja analyyttisella menetelmalla eristaa mika tahansa maitoproteiini liuosmuodossa ja biologisesti aktiivisena. Hankkeeseessa on lisaksi eristetty ja karakterisoitu poronmaidon ÀLG:a. Hankkeen toisessa osassa on tuotettu polyklonaalisia vasta-aineita kaneissa seka natiiville etta denaturoidulle ÀLG:lle ja karakterisoitu puhdistettujen immunoglobuliinien (ioninvaihto/affiniteettikromatografia) herkkyytta ja spesifisyytta immunoblotting- ja ELISA-menetelmilla (yhteistyossa Tanskan maatalousministerion kanssa, Dr. Brogren). Natiivin ÀLG:n rakenteen muutoksia lampodenaturoitumisen funktiona on tutkittu maarittamalla rikkisidoksien pelkistymista ÀLG-molekyylissa kolorimetrisesti, ja optimoitu menetelma mittaamaan ÀLG:n denaturoitumista (pelkistymista). Kliinisessa tutkimusosassa on selvitetty ÀLG:n ominaisuuksia ja immuunivastetta potilailla, joilla on maitoallergia. Maitoallergiaryhma on tutkinut rottaelainmallilla, voidaanko maitoallergia estaa herkistamalla tuberkuliinirokottamisella puolustussoluja indusoivien solujen aktiviteettia. Tata tarkoitusta varten on eristetty natiivia ja denaturoitunutta ÀLG:a, joita on kaytetty herkistavina antigeeneina. Elainkoesarja paattyi helmikuussa 1999, minka jalkeen alkoivat sytokiini- ja IgE-maaritykset. Maitoallergiaryhma on myos kerannyt maitoallergiapotilailta naytteita, joita on alustavasti karakterisoitu biotekniikan laboratoriossa immunologisesti.
Keywords: Re; betalaktoglobuliini; denaturoituminen; maitoallergia; vasta-aine