Kokoviljasäilörehun korjuutekniikkatutkimus Ruukissa - Joki-Tokola, Erkki; Huttu, Sami; Huuskonen, Arto; Kiljala, Janne (fi, 2002)
Kokoviljasäilörehu voidaan korjata samoilla korjuukoneilla kuin nurmisäilörehu. Kokoviljasäilörehun pyöröpaalaus aiheuttaa kuitenkin työteknisistä eduistaan huolimatta niin suuren jyvähävikin, että kokoviljasäilörehu kannattaa korjata ensisijaisesti muilla korjuumenetelmillä. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella kokoviljasäilörehun korjuussa tulisi käyttää leikkuupuimurin tavoin kasvuston suoraan korjaavia työkoneita. Meillä käytettävissä olevista koneista tehtävään soveltuu ehkä parhaiten kaksoissilppuri, joka kykenee korjaamaan myös pahoin lakoontuneen kasvuston. Vaikka kokoviljasäilörehu voi periaatteessa säilyä hyvin ilman säilöntäainetta, kannattaa säilönnässä kuitenkin käyttää samoja happopohjaisia säilöntäaineita kuin nurmisäilörehua säilöttäessä. Säilöntäaineen käyttömäärä voi olla sama kuin nurmirehujen säilönnässä. Kokoviljasäilörehu kannattaa varastoida pitkiin kapeisiin siiloihin, jolloin rehun pilaantumiselle altis leikkuupinta pysyy pienenä. Nopea syöttö vähentää ruokintavaiheen aikaista rehun pilaantumista.
Keywords: ko; jyvähävikit; pyöröpaalaus; kokoviljasäilörehu; korjuutekniikka; korjuuteknologia; viljat; säilöntä; sulavuus; rehuarvo